Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Σε απεργία πείνας προχώρησαν τουλάχιστον 80 πολιτικοί κρατούμενοι στο Κάιρο διαμαρτυρόμενοι ότι δεν έχουν προσαχθεί σε δίκη ούτε τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την τέλεση κάποιου αδικήματος, όπως ανακοίνωσαν σήμερα μέλη των οικογενειών τους.
Η πλειονότητα των απεργών πείνας στη φυλακή Τόρα της Αιγύπτου θεωρείται ότι συνδέονται με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, ενώ ορισμένοι παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς δίκη για σχεδόν 20 χρόνια ανέφεραν συγγενείς τους στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Στους απεργούς πείνας συμπεριλαμβάνεται ο Ιμπραήμ Αμπάζα, που συνελήφθη τον Ιανουάριο στην Αλεξάνδρεια μετά την καταγγελία του στα ΜΜΕ για το βασανισμό και το θάνατο του Σάγιεντ Μπιλάλ από άνδρες της κρατικής ασφάλειας, καθώς και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που φυλακίστηκαν για να “θαφτούν” οι μαρτυρίες τους.

Ο Σάγιεντ Μπιλάλ ήταν ένας από τους οπαδούς ενός αυστηρού σαλαφιστικού δόγματος που συνελήφθησαν μετά τη βομβιστική επίθεση στην Αλεξάνδρεια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 20 άνθρωποι. Οι συνήγοροί του είχαν κατηγορήσει τις αρχές ότι η βία που άσκησαν σε βάρος του οδήγησε στο θάνατό του μια μέρα μετά τη σύλληψή του, καθώς και ότι με απειλές και δωροδοκίες πίεσαν την οικογένεια του ίδιου και άλλων αυτοπτών μαρτύρων να μην καταθέσουν και να μην μηνύσουν την αστυνομία.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας για βασανιστήρια, παράνομες συλλήψεις και φυλακίσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: