Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

Δοκιμασία για τη Σαουδική Αραβία οι σημερινές διαδηλώσεις

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ σήμερα Παρασκευή λίγο πριν τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις που θα δοκιμάσουν το αν οι ακτιβιστές που κάλεσαν για μεταρρυθμίσεις μέσω διαδικτύου θα πετύχουν να μεταφέρουν τη διαμαρτυρία τους στους δρόμους.






Οργανώσεις ακτιβιστών, που ανήκουν στους μετριοπαθείς Σουνίτες ισλαμιστές, αλλά και Σιίτες, καθώς και άλλους πολίτες που επιθυμούν να επιτύχουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, χρησιμοποίησαν τους ιστότοτους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter καλώντας για μια "ημέρα της οργής" σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Όμως οι διαδηλώσεις απαγορεύονται ρητά στο συντηρητικό βασίλειο.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τη θέση της αργά χθες Πέμπτη, όταν η αστυνομία διέλυσε διαδηλωτές στην ανατολική επαρχία του Καντίφ, όπου τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο Ριάντ περιπολικά της αστυνομίας έχουν λάβει θέση στην περιοχή Ολάγια, βορείως της πόλης και τουλάχιστον ένα οδόφραγμα τοποθετήθηκε για τον έλεγχο των στοιχείων των επιβατών των αυτοκινήτων που κινούνται σε κεντρική οδική αρτηρία της πρωτεύουσας.

"Το γεγονός ότι το Σαουδαραβικό καθεστώς αποδίδει τόση μεγάλη σημασία στο γεγονός, σημαίνει πως όντως πρόκειται για σοβαρό γεγονός. Ακόμη και 200-300 άτομα να διαδηλώσουν, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό γεγονός για το καθεστώς. Εάν πραγματοποιηθούν οι πρώτες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις σήμερα, τότε αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για τις διαδηλώσεις που θα ακολουθήσουν" δήλωσε ο Shadi Hamid του Brookings Institute στην Ντόχα.

Ένας διπλωμάτης στη περιοχή του Κόλπου δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες δεν θα εξελιχθούν σε μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή και η κυβέρνηση θα απαντήσει με μη φονικά μέσα.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον, ζήτησε το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης.

ΠΡΕΖΑ TV
11/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: