Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2011

ΑΝΘΡΩΠΟΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ


Χιλιάδες ξένοι εργάτες απομακρύνονται από τη Λιβύη μέσω της Βεγγάζης, χάρη στην αερογέφυρα που στήθηκε από δυτικές χώρες, στην οποία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος με στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη και η Ουάσιγκτον.
Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινούνται προς την τυνησιακή Ντζέρμπα, απ' όπου επίσης πραγματοποιούνται επαναπατρισμοί - κυρίως προς την Αίγυπτο.


Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία συμμετέχουν στην αερογέφυρα που στήθηκε για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων, ενώ και ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι άναψε το πράσινο φως για αεροσκάφη που θα βοηθήσουν τον επαναπατρισμό από την Τυνησία, στα σύνορα με τη Λιβύη. Πλοία θα στείλει η Γερμανία, ενώ και η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει με ένα C-130, δύο αρματαγωγά και, αν χρειαστεί, εμπορικά πλοία.

Η αποσυμφόρηση των συνόρων με την Τυνησία είναι μείζων στόχος. Μόνο χθες, πέρασαν από τη Λιβύη προς τα εκεί και έμειναν μέχρι να προωθηθούν έως και 10.000 υπήκοοι Μπανγκλαντές. Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες είπε ότι οργανώνεται ενίσχυση του πρόχειρου καταυλισμού, ώστε να αντέχει από 10.000, 20.000 ανθρώπους.

«Πρόκειται για επιμελητειακό εφιάλτη», είπε ο ύπατος αρμοστής Αντόνιο Γκουτιέρες στο BBC, ομολογώντας ότι η Αρμοστεία «απέχει ακόμη πολύ από το να εγγυηθεί έστω και τις ελάχιστες συνθήκες για τους ανθρώπους» που έχουν εγκλωβιστεί ή φτάνουν στη Ντζέρμπα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μέσω Αιγύπτου, Τυνησίας και Νίγηρα έχουν εγκαταλείψει μέχρι τώρα τη Λιβύη περίπου 200.000 μετανάστες εργάτες.

Η επισιτιστική βοήθεια στη Λιβύη θα επιχειρηθεί να φτάσει μέσω Βεγγάζης, γιατί το Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει γραφείο εκεί, όχι όμως και στην Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από το στρατό του Καντάφι. Ο εκπρόσωπος του Προγράμματος έσπευσε να προλάβει αντιδράσεις, ότι ο Οργανισμός «συντάσσεται με τη μια πλευρά». Αντιπροσωπεία αξιωματούχων του ΟΗΕ κατευθύνθηκε χθες προς τη Βεγγάζη, προκειμένου να αξιολογήσει αν το λιμάνι μπορεί να γίνει ο διάδρομος για την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Λίγο αργότερα όμως, πλοίο του Προγράμματος Τροφίμων δεν μπόρεσε να καταπλεύσει γιατί έξω από το λιμάνι αναφέρονταν βομβαρδισμοί.
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: