Σάββατο, Μαρτίου 05, 2011

ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ:ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.ΝΑΙ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ…ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ…

«Είναι πλέον καιρός οι αγορές να σεβαστούν τη δημοκρατική ισχύ, να γίνουν οι υπηρέτες μιας πραγματικής παραγωγικής οικονομίας, οι κερδοσκόποι να σταματήσουν να κερδίζουν μέσα από την οικονομική κρίση», τόνισε ο Δανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, κατά την έναρξη της Συνόδου των ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό ενωνόμαστε για να δρομολογήσουμε μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών».
Είπε ειδικότερα ότι «θέλουμε οι αγορές να συνεισφέρουν σε μια οικονομία ανάπτυξης, θέλουμε ο νέος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
«Όλα αυτά δεν είναι θεωρία.

Πρέπει κάθε πολίτης στην Ευρώπη να καταλάβει ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αποτελεί μια εγγύηση για το δικό τους μέλλον, την πρόοδο και την ανάπτυξη», υποστήριξε.
Ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών του ΕΣΚ, τονίστηκε πως μέσω της αλληλεγγύης πρέπει να στηριχτούν η Ελλάδα και η Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, λαοί και χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτή τη στιγμή, να μείνουν μόνοι».
Σημείωσε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των δανείων που διατέθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, «διότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με πολύ υψηλά επιτόκια».
Ο κ. Ράσμουσεν επισήμανε ότι στη χτεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα στηρίξουν τη χώρα μας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα απαιτηθεί μείωση του ύψους των επιτοκίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς επίσης και θα ζητηθεί επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε στη χτεσινή συνάντηση, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν 8 εκ.
νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα που θέλει να περικόψει το κράτος πρόνοιας, δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση.
Επίσης ο πρόεδρος του ΕΣΚ, εξ ονόματος των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον «ηγετικό του ρόλο», το «θάρρος και το κουράγιο» που επιδεικνύει.
«Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια» τιτλοφορείται η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), η οποία υιοθετήθηκε κατά τη σημερινή σύνοδο των ηγετών του στην Αθήνα.
Ο επεξηγηματικός υπότιτλος της διακήρυξης είναι «η εναλλακτική πρόταση μας σε μια Συντηρητική Ευρώπη: στρατηγική για την απασχόληση, ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο» και στην εισαγωγική παράγραφο του κειμένου, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν την κρισιμότητα της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και επικρίνουν τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς ότι θυσιάζουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές -της αλληλεγγύης και της κοινής μοίρας- θέτοντας κράτη και πολίτες σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επικρίνουν τους Συντηρητικούς για τις προτάσεις τους που θεμελιώνονται στην επιθυμία τους να θεσμοθετήσουν την λιτότητα και να κατεδαφίσουν τα κοινωνικά μοντέλα και τα ασφαλιστικά συστήματα.
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αναφέρουν πως το ΕΣΚ έχει ξεκάθαρη, κοινωνικά υπεύθυνη και οικονομικά αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη, την απασχόληση και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προσθέτοντας ότι «είμαστε το κόμμα που αντιλαμβάνεται πως για την κρίση δεν ευθύνονται ούτε οι πολίτες, ούτε το κοινωνικό κράτος, αλλά οι άπληστες, ανεύθυνες πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων σε ορισμένα κράτη μέλη στο πρόσφατο παρελθόν και οι ανεξέλεγκτες αγορές».
Η πρόταση του ΕΣΚ αποτελείται από πέντε άξονες με πρώτον εκείνο της ανάπτυξης, όπου οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προϋπόθεση της ανάπτυξης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα γίνει ανταγωνιστικότερη με την μείωση μισθών και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής.
Ο δεύτερος άξονας της πρότασης του ΕΣΚ αφορά την αύξηση των θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής προόδου, ο τρίτος τη δίκαιη ανάπτυξη, ο τέταρτος τη διαχείριση του χρέους της Ευρωζώνης με δίκαιο τρόπο και ο πέμπτος άξονας αφορά την οικονομική μεταρρύθμιση της ΕΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: