Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σε επικριτική δημόσια δήλωση κατά της Ελλάδος για τη συνεχιζόμενη, όπως αναφέρει, έλλειψη δράσης των ελληνικών αρχών στους τομείς των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών και της κατάστασης στο σωφρονιστικό τομέα προέβη η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

Είναι η έκτη φορά από το 1989 που η Επιτροπή αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία εναντίον κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στη δήλωση της Επιτροπής σημειώνεται ότι:

* Παρά τις δέκα επισκέψεις που από το 1993 έχουν πραγματοποιήσει κλιμάκια της Επιτροπής στην Ελλάδα και παρά τις συνεχείς συστάσεις, παρατηρείται έλλειψη δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης των παράνομων μεταναστών και της διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές.

* Από το 1997, η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η κράτηση των παράνομων μεταναστών για εβδομάδες ή και μήνες σε πολύ κακώς επιπλωμένα μη αεριζόμενα και μη διαθέτοντα επαρκή φωτισμό κελιά, χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού, είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

* Οι ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν αντιμετωπίσθηκαν σοβαρά από τις ελληνικές αρχές ενώ, αντίθετα, υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης στις ελληνικές φυλακές, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον υπερπληθυσμό στα κελιά διαβίωσης των κρατουμένων, από την ανεπαρκή στελέχωση και από την κακή υγειονομική περίθαλψη.

* Οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών και κρατουμένων και ότι, πλέον, οι παράνομοι μετανάστες δεν θα κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακούς σταθμούς φύλαξης.

Παρ' όλα αυτά, η αστυνομία και οι μεθοριακοί σταθμοί φύλαξης εξακολούθησαν να κρατούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών σε ακόμη χειρότερες συνθήκες. Για παράδειγμα, αναφέρει η Επιτροπή, στην αστυνομία του Σουφλίου και στους συνοριακούς σταθμούς στην περιοχή του Έβρου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 146 παράνομοι μετανάστες στριμωγμένοι σε ένα δωμάτιο 110 τ.μ., χωρίς να έχουν πρόσβαση σε υπαίθρια άσκηση ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα να μετακινούνται και με μόνο μία τουαλέτα και ένα ντους. Γυναίκες κρατούνταν μαζί με τους άνδρες και οι κρατούμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να αλλάξουν τα ρούχα τους.

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την Επιτροπή, και για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Διότι, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, για την διαχείριση των φυλακών, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να στερούνται της προσφοράς υπηρεσιών υγείας και υγιεινής.

Στην δήλωση της CPT, αναφέρεται ακόμη ότι, όπως λειτουργεί το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να παράσχει ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων ενώ, όπως υπογραμμίζεται, σ΄ όλες τις φυλακές της χώρας, εφαρμόζεται η πρακτική της αποθήκευσης κρατουμένων.

Αναγνωρίζεται, ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τη σταθερή εισροή παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια, ενω σημειώνεται ότι είναι εξαιρετικά απίθανο, αυτή η εισροή θα μειωθεί στο εγγύς μέλλον.

Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα αλλά και η ΕΕ πρέπει να παράσχει τη δέουσα βοήθεια προς την Ελλάδα για να αντεπεξέλθει σ΄ αυτές τις προκλήσεις αλλά αυτό θα πρέπει να συμβαδίσει και με μία εκδήλωση σαφούς πρόθεσης από τις ελληνικές αρχές ότι θα λάβουν μέτρα και θα θεσπίσουν νέους νόμους για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης παράνομων μεταναστών και κρατουμένων στις φυλακές.

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Δεν λαμβάνεται υπόψη η έντονη μεταναστευτική πίεση

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι η κριτική που διατυπώνεται σε ένα βαθμό έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι «η Επιτροπή CPT αρνήθηκε να λάβει υπόψη της την έντονη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα», καθώς και «η CPT αρνείται να αναγνωρίσει τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Μια προσπάθεια που αναγνωρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον πρώην Επίτροπο Manfred NOWAK, διευθυντή του προγράμματος «Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη».

«Η χώρα μας παραμένει σταθερή στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και ανάγονται στην ίδρυση νέας υπηρεσίας ασύλου, στην εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, στην εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας. Πρωτίστως δε, και κατά προτεραιότητα, στην διασφάλιση συνθηκών υποδοχής και παραμονής, με ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Σ  αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση εργάζεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», υπογραμμίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Καταλήγοντας το υπουργείο τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση είναι άδικο να εξετάζονται τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ως αποκλειστικό ελληνικό θέμα. Είναι όμως, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα έχει ευρέως θεωρηθεί ως Ευρωπαϊκό πρόβλημα και έχουν αναληφθεί από άλλα κράτη της ΕΕ πρωτοβουλίες υποστήριξης του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: