Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2011

ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΚΡΥΟ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ…ΕΤΣΙ ΚΙ’ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΛΝΑΝ…

Οι άστεγοι της πόλης, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης να τους διαθέσει δημοτικό γυμναστήριο για να προφυλαχθούν από το τσουχτερό κρύο, δεν δέχθηκαν να φιλοξενηθούν στο κτίριο, ενώ όσοι έφτασαν μέχρι εκεί τελικά άλλαξαν γνώμη και τελικά δεν κοιμήθηκαν.
Οι έκτακτες καιρικές συνθήκες, με τον δυνατό αέρα και το τσουχτερό κρύο, οδήγησαν τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να αναλάβει να προσεγγίσει τους αστέγους και να τους ζητήσει να περάσουν αυτές τις μέρες στο δημοτικό γυμναστήριο επί της οδού Αναγνωστάρα 9-11 (απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό). Ωστόσο η προσπάθεια της αρμόδιας αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντών έπεσε στο κενό, αφού την πόρτα του γυμναστηρίου δεν πέρασε κανένας άστεγος, ενώ κάποιοι που έφτασαν μέχρι την είσοδο τελικά έφυγαν.


Η επιχείρηση εντοπισμού αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης έγινε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας οπότε το κρύο ήταν τσουχτερό, σε διάφορες περιοχές, όπως πέριξ της εκκλησίας της Παναγίας Δέξιας στην Καμάρα, στη Ροτόντα, την πλατεία και τους γύρω δρόμους της πλατείας Ναυαρίνου. “Με τη βοήθεια εθελοντών και της δημοτικής αστυνομίας βγήκαμε στους δρόμους για να τους εντοπίσουμε και να τους προσεγγίσουμε, λέγοντάς τους ότι υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθούν και να μην πεθάνουν από το κρύο. Αλλά η ανταπόκριση ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτη” τόνισε η αντιδήμαρχος Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου.

“Είναι φοβισμένοι, δεν θέλουν βοήθεια”
Η πρόσκληση του δήμου Θεσσαλονίκης στους αστέγους έγινε για αυτές τις μέρες που επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, αλλά σύμφωνα με την κ. Πασχαλίδου, αν υπάρξει ανάγκη και ο καιρός επιδεινωθεί, το γυμναστήριο θα διατεθεί για αυτές τις ανάγκες και άλλες μέρες. Σε ό,τι αφορά την άρνηση των αστέγων να βρουν καταφύγιο σε έναν χώρο ζεστό και φυλασσόμενο, η αρμόδια αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι δεν έχει να κάνει με άρνηση, αλλά με τη στάση ζωής αυτών των ανθρώπων. “Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φοβισμένοι, δεν εμπιστεύονται εύκολα και προτιμούν να περιπλανιούνται στους δρόμους, γιατί πολλές φορές έχουν υποστεί κοινωνικό διωγμό” σημείωσε η ίδια.
“Κάποιοι βέβαια ήρθαν έως την είσοδο του γυμναστηρίου και έφυγαν. Κάποιοι άλλοι μας είπαν πως δεν κρυώνουν και δεν χρειάζονται βοήθεια. Εμείς όμως οφείλουμε να έχουμε έναν χώρο ανοιχτό και ζεστό στον δήμο Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε αν οι άστεγοι συμπολίτες μας τον χρειαστούν, να μπορέσουν να βρουν καταφύγιο” ανέφερε η κ. Πασχαλίδου.
Μέριμνα για τους αστέγους έχει λάβει με τη σειρά του και ο δήμος Καλαμαριάς, ωστόσο σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Κυριακή Φοροπούλου, “στην περιοχή δεν υπάρχουν πολλοί και όσοι χρειάζονται βοήθεια τους την παρέχουμε αμέσως, όπως συμβαίνει πάντα”.

Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: