Σάββατο, Μαρτίου 19, 2011

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δικαίωμα των αρχών να παρεμβαίνουν σε θέματα δρομολογίων ακτοπλοϊκών πλοίων «σφραγίζει» απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η ίδια απόφαση δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο να επιβάλλει, γενικότερα, υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας αλλά με αντικειμενικά κριτήρια, που θα είναι εγκαίρως γνωστά σε όλους. Παράλληλα, θεωρούνται αρμόδια για να κρίνουν την εφαρμογή αυτών των θεμάτων τα εθνικά δικαστήρια.Η απόφαση εκδόθηκε, προχθές, από το 8ο τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έπειτα από σειρά προδικαστικών ερωτημάτων, που είχαν τεθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας στο πλαίσιο της εξέτασης προσφυγών ναυτιλιακών εταιρειών κατά αποφάσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.



Σκεπτικό
Αφορμή για τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσαν οι παρεμβάσεις που έγιναν από το υπουργείο για την τροποποίηση δρομολογίων, ώστε να μην υπάρχουν ταυτόχρονες αφίξεις και αναχωρήσεις.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις ωραρίων δρομολογίων είναι δυνατό να δικαιολογούνται για λόγους ασφαλείας λιμανιών και πλοίων, χωρίς, πάντως, να δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ εταιρειών.

Γενικότερα έκρινε ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν έλεγχο επί των δηλώσεων δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων και να προβαίνουν σε τροποποιήσεις τους, αρκεί αυτά να γίνονται βάσει αντικειμενικών όρων, που θα ισχύουν και θα είναι γνωστοί σε όλους.Ειδικά για την περίπτωση επιβολής κάποιων όρων (υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας), πρέπει να αποδεικνύονται οι λόγοι που υπαγορεύουν κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ


ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: