Σάββατο, Μαρτίου 05, 2011

ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΘΥΜΑΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ-ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

«Η 8η του Μάρτη είναι στα λόγια ημέρα της ισότητας. Εμείς οι καθαρίστριες είμαστε καταδικασμένες και βιώνουμε ένα καθεστώς τεταρτοκοσμικής χώρας. Η κοινωνία μάς θεωρεί σκουπίδια. Δεν μας υπολογίζουν και ας τους καθαρίζουμε τα άπλυτα. Με τη βοήθεια του συζύγου μου, που είναι δημόσιος υπάλληλος, σπουδάσαμε ένα παιδί. Εχω μια σχετική ασφάλεια. Συνέβαλα και φτιάχτηκε το σωματείο. Οι σημερινές καθαρίστριες δεν μπορούν με 300-400 ευρώ να προσφέρουν τίποτα στα παιδιά τους. Και όποια σηκώσει κεφάλι κόντρα στους εργολάβους μπαίνει στη μαύρη λίστα και δεν βρίσκει ποτέ δουλειά».
Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνομιλία μας με την κ. Βάσω Τσούνη, μέλος της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).

«Οι εργολάβοι-δουλέμποροι όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν αλλά αποθρασύνθηκαν και διαπλέκονται με τους πολιτικούς. Φωλιάζουν σε Βουλή, Ηλεκτρικό, υπουργεία, κρατικά νοσοκομεία, στην ΕΡΤ, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη ΓΣΕΕ, αλλά το πιο τραγικό, έχουν τρυπώσει στο υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή, αν και εκεί όπου πρέπει να προστατεύεται η εργασία χώνονται οι εργολάβοι, χωρίς να το γνωρίζει ούτε η ίδια η υπουργός, τι να πούμε;».

Και συνεχίζει: «Ξέρετε ότι στις 19/12 ο Αιγύπτιος μετανάστης Ασίζ Εμάντ, που εργαζόταν σε εργολάβους δουλέμπορους για 18 χρόνια στην Ελλάδα, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έπεσε από τον τρίτο όροφο του υπουργείου Εργασίας και σκοτώθηκε, την ώρα που καθάριζε τα τζάμια του υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4;».

«Ο νεκρός εργάτης εργαζόταν αδήλωτος στην εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο κτίριο. Από τότε μέχρι σήμερα ακόμα και η υπουργός, η κ. Λούκα Κατσέλη, δεν μπορεί να βρει άκρη. Μάλιστα την ημέρα (17/2) που ήμασταν στο γραφείο της, ήρθε η είδηση ότι ένας άλλος αδήλωτος εργάτης, ο 31χρονος El Nebqo Azad, συριακής καταγωγής, εργαζόμενος στη Ρόδο, έχασε τη ζωή του. Ο άτυχος εργαζόμενος καθάριζε την οροφή ενός υπό ανακαίνιση ξενοδοχείου και έπεσε από ύψος 30 μ. Και γι' αυτόν η κυρία υπουργός προσπαθεί να βρει άκρη».

Η ΠΕΚΟΠ ταυτίζει τα δυστυχήματα με δολοφονίες. Δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έγιναν. Δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις απέναντι στους υπευθύνους της εταιρείας που απασχολούσαν τους δυο εργαζόμενους στο υπ. Εργασίας, αλλά και στη Ρόδο.

«Περιμένουμε στη νέα συνάντηση με την υπουργό -έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου- να μας δώσει στοιχεία για τα δυο εργατικά ατυχήματα. Υποσχέθηκε να αλλάξει το νόμο και να συγκροτήσει μια επιτροπή παρακολούθησης όπου θα συμμετέχουμε και εμείς», σημείωσε με έμφαση η κ. Τσούνη.

Μάθαμε ακόμα ότι:

* Στις εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης, εργάζονται συνολικά 30.000 άτομα.

* Οι εργολάβοι παίρνουν από τις κρατικές υπηρεσίες για τον κάθε εργαζόμενο από 1.500-1.700 ευρώ στο χέρι, για 8 ώρες εργασίας. Στον εργαζόμενο ωστόσο πληρώνουν από 300 - 460 ευρώ, όπως π.χ. στον «Ευαγγελισμό».

* Τα κυκλώματα των εργολάβων παίρνουν δουλειές σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς. Εμφανίζουν χαμηλές προσφορές ενστερνιζόμενοι το πνεύμα της οικονομίας στο Δημόσιο. Στις προσφορές, «εξαφανίζουν» τις έγγαμες, τα δώρα, τις τριετίες, τα επιδόματα μητρότητας. Ετσι καταργούν κάθε έννοια Συλλογικής Σύμβασης και εργατικής νομοθεσίας, με την ανοχή των διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών ή με την εντολή των εκάστοτε υπουργείων.

* Βάζουν τις εργαζόμενες/ους να υπογράψουν ότι πήραν παραπάνω λεφτά σε αποδείξεις, χωρίς να τους δίνουν αντίγραφο. Πολλοί, επειδή είναι αλλοδαποί και δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά, δεν ξέρουν τι ακριβώς υπογράφουν.

* Στο Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» οι εργολάβοι παραβιάζουν τις διατάξεις της λειψής νομοθεσίας και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.

* Στο Ναυτικό Νοσοκομείο, δύο εργαζόμενες που τόλμησαν να καταγγείλουν τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν απολύθηκαν παρά τη δέσμευση του κ. Μιχ. Χάλαρη, ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

* Στην αμαρτωλή ΕΡΤ εκβιάζονται οι εργαζόμενες να δουλεύουν 6ωρα και 8ωρα και να πληρώνονται για 4ωρο και με μισό ή και καθόλου ένσημο!

* Στα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι έως και 3 μήνες με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

* Στο ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται οι εργολάβοι και την... πληρώνουν οι καθαρίστριες. Ο προηγούμενος εργολάβος άφησε τις γυναίκες απλήρωτες και μετέωρες. Δεν έχουν χαρτί απόλυσης και δεν μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση και να αναλάβει την ευθύνη.

Η κ. Τσούνη, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, τονίζει ότι «οι καθαρίστριες αξίζουν περισσότερο από τους τραπεζίτες». Βάλλει κατά του Ανδρέα Λοβέρδου διότι «οι εργολάβοι αποφασίζουν και ο Λοβέρδος νομοθέτησε μέσα σε μια νύχτα! Στο νόμο 3863/10, που πέρασε ως υπουργός Εργασίας, στο άρθρο 68, συσχετίζει τις ώρες εργασίας με τα τετραγωνικά του χώρου, με αποτέλεσμα να δίδεται ο πενιχρός μισθός 3 ευρώ την ώρα και διερωτάται:

* Πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα που καταβάλλει κάθε κρατικός φορέας στους εργολάβους;

* Για ποια εξυγίανση μιλάει η κυβέρνηση όταν αρνείται να ελέγξει τις καταγγελίες της Ενωσης ότι υπάρχει εισφοροδιαφυγή και τεράστια σπατάλη δημόσιου χρήματος;

Και μετά μιλάμε για... ισότητα, για 8 του Μάρτη, κ.λπ.

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: