Πέμπτη, Μαρτίου 10, 2011

Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Η προοδευτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα περνά μέσα από τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του και τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, εκτίμησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης,μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Δημόσιο Χρέος και Πολιτικές Λιτότητας στην Ευρώπη. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Υποστήριξε τη θέση ότι η υπερχρέωση του Δημοσίου και των πολιτών αποτέλεσε συνειδητή και συστημική επιλογή, με στόχο την αποκομιδή εύκολων κερδών από τις τράπεζες, αλλά και την πρόσκαιρη συγκάλυψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την άμβλυνση των κυκλικών κρίσεων του καπιταλισμού.


Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι το πρόβλημα του χρέους οφείλεται στη φορολογική ασυλία των ισχυρών και στη φοροδιαφυγή, στις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και στην απουσία συστήματος ελέγχου και αξιολόγησης της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.

Το χρέος αντιπροσωπεύει «μια κατανάλωση που δεν υπάρχει πλέον, εξοπλισμούς οι οποίοι δεν παράγουν εισόδημα, υποδομές που φθείρονται ή κέρδη και φοροκλοπές που και τα δύο έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό»., ανέφερε. "Αυτό το αναλωθέν κεφάλαιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί, άρα δεν μπορεί να πληρωθεί", υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.

"Η ρύθμιση του χρέους από μόνη της, ακόμη κι αν γίνει με τους πλέον ευνοϊκούς όρους, δεν αρκεί για μια επανεκκίνηση της οικονομίας και αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος, αν δεν ανατραπεί το σύστημα που δημιουργεί το χρέος", πρόσθεσε.

Τι προτείνει

Κατά τον πρώην βουλευτή, μια προοδευτική ευρωπαϊκής απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να περιλαμβάνει:

• Τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαμ

• ευρωομόλογο,

• τη μετατροπή μέρους των εθνικών χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος,

• τη διαγραφή, αδρανοποίηση ή επαναγορά μέρους του χρέους με τους πόρους ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή και της περιουσίας και

• Την εξασφάλιση αναπτυξιακής ώθησης, με αιχμή την απασχόληση, την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, μέσα από έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό και νέους θεσμούς διαφανείς και δημοκρατικά ελεγχόμενους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ρύθμιση του δημόσιου χρέους πρέπει να περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους των τραπεζών και μέρος του ιδιωτικού χρέους.
ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΟΥ ΕΔΩΣΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..ΜΠΡΑΒΟ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν περιμενουμε και πολλα απο το σκορποχωρι "ΣΥΡΙΖΑ" βεβαια, αλλα τουλαχιστον δεν προδωσε , δεν χρεοκωπησε τη χωρα, και δεν εκλεψε τις συνταξεις μας οπως η συμορια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Ουτε απο το ΛΑΟΣ περιμενουμε κατι που υπογραψε το προδοτικο μνημονιο για να μη χασουν τα προνομια τους τα λαμογια της βουλης.Το ΚΚΕ παλι κανει οτι μπορει για να εξυμνυσει το "θεο" κουμουνισμο δηλ. το πιο αποτυχυμενο και ολοκληρωτικο καθεστως του πλανητη. Αυτες ειναι οι "δημοκρατικες" επιλογες μας. Μια αλλη επιλογη ειναι εξεγερση και σταση πληρωμων αλλα μη περιμενετε κανενα απο τα λαμογια της βουλης να το προτεινει και να διακυνδυνεψει τη θεσουλα του