Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011

ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ

Τα ποσοστά συγκέντρωσης του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Ναίιτσι βρέθηκαν υψηλότερα κατά 3.355 φορές από το επιτρεπτό όριο. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναμένεται να βοηθήσουν την Ιαπωνία να περιορίσει την ακτινοβολία στη χειρότερη ατομική κρίση του κόσμου από το Τσέρνομπιλ το 1986, που έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιαπωνία, με 27.500 νεκρούς ή αγνοούμενους από τις 11 Μαρτίου. Στο νοσοκομείο εισήχθη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco, που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.


Στο θαλασσινό νερό στην περιοχή που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1 ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας την Τετάρτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Ωστόσο ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας επεσήμανε ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους και δεν υπάρχουν αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο νερό. “Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημι-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής ", ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

Η Tepco ανακοίνωσε πως δεν είναι σαφές πώς έγινε ραδιενεργό το θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αξιωματούχος της εταιρείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει της G20 και της G8 σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τόκιο την Πέμπτη και να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά την καταστροφή. Η Γαλλία παράγει περίπου το 75% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αντιδραστήρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

"Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα", αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια" και οι δύο ηγέτες "επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας" ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι "απρόβλεπτη" και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται "σε ύψιστη ετοιμότητα" για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας

Νοσηλεύεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco Μασατάκα Σιμίζου που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co, Tepco), Μασατάκα Σιμίζου, εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης, αναφέρουν σήμερα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης καθώς παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο 66χρονος ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας.

Ο Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, είχαν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco υποτίθεται ωστόσο ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του.

Στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης, ο Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταιίτσι (αρ. 1) που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: