Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2011

ΝΟΒΟΤΝΙ: ΕΠΕΙΓΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αστρίας, Ιγουόλντ Νοβότνι, δήλωσε πως επείγει να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης πάνω στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το οποίο η Γερμανία θέτει ως όρο για την ενίσχυση του Μηχανισμού Διάσωσης, ενώ τόνισε πως θα ήταν δίκαιη μία περαιτέρω προσαρμογή της παρασχεθείσας βοήθειας στις χώρες εκείνες που εργάζονται σκληρά για την ανόρθωση των οικονομικών τους.


Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συνόδου την προσεχή Παρασκευή και η υιοθέτησή του εκτιμάται ως το επόμενο προσεκτικό βήμα στην μακροχρόνια προσπάθεια των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την κρίση χρεών.

«Το σημαντικό για μας τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι ο εφαρμογή αυτού του πακέτου» επισήμανε ο Νοβότνι σήμερα μιλώντας σε αυστριακό ραδιοσταθμό.

Σύμφωνα με τον Νοβότνι πίσω από τις δημοσιονομικές ανισορροπίες βρίσκονται τα ελλείμματα και οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα και θα ήταν σημαντικός ο συντονισμός των πολιτικών όσον αφορά τους φόρους, τους μισθούς, την τεχνολογική πρόοδο και τα δημοσιονομικά. «Αυτό σημαίνει πως πρέπει να σέβεσαι τα όρια στην αύξηση του δημοσίου χρέους», δήλωσε.

Σε ερώτηση για παροχή πρόσθετης βοήθειας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία οι οποίες έχουν ήδη λάβει ξένη βοήθεια προκειμένου να χειρισθούν τη κρίση του χρέους τους, απάντησε πως «εάν εκτιμάς πως οι χώρες αυτές πραγματικά προσπαθούν, πως οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται και πως τα προβλήματα αυτά δεν θα ξαναεμφανιστούν σε δύο χρόνια, τότε είναι λογικό να κάνεις κάποιες νέες μικρές προσαρμογές στην υποστήριξη που παρέχεις. Εάν όμως δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε δεν υπάρχει λόγος να μεταβάλλεις οτιδήποτε».

Όταν, δε, πιέστηκε να εξηγήσει εάν αυτό σημαίνει πως οι χώρες που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μπορεί να αμειφθούν με πρόσθετη βοήθεια, απάντησε πως «σε αυτή τη περίπτωση αξίζει να ερευνηθεί τι είδους προσαρμογές μπορεί να γίνουν στα προγράμματα σταθεροποίησης ώστε να οδηγηθούν στην επιτυχία».

Πάντως, στο ερώτημα εάν θα δικαιούνταν οι προβληματικές χώρες κάποιας αναδιάρθρωσης του χρέους τους ώστε να αναλάβουν και οι ιδιώτες επενδυτές μέρος του πόνου, απάντησε πως «αυτή δεν είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας»…

ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: