Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2011

ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

ΜE στόχο την πόλη Αζνταμπίγια οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι υποχρέωσαν χθες σε οπισθοχώρηση προς ανατολάς τους αντικαθεστωτικούς, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των δυτικών συμμάχων ότι οι αεροπορικές επιθέσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σταδιακά, από χθες Τετάρτη, η ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων περιέρχεται στο ΝΑΤΟ. Επικεφαλής έχει τεθεί ο Καναδός αντισυνταγματάρχης Τσαρλς Μπουσάρ, στην αποστολή που έχει λάβει την κωδική ονομασία «Unified Protector».


Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ανακατέλαβαν τον πετρελαϊκό σταθμό της Ρας Λανούφ, αναγκάζοντας τους αντικαθεστωτικούς να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Οι καθεστωτικοί κινούνταν προς την πόλη Μπρέγκα, ανατρέποντας το ισχύον σκηνικό στις χερσαίες επιχειρήσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, δηλώνοντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC: «Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω». Η πολιτική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να υποχρεώσουν τον Καντάφι «τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία».

Το Yπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης σε ανακοίνωσή του για τη νέα πολιτική των ΗΠΑ, την οποία υποστηρίζει η Γαλλία, αναφέρει ότι «η παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε ένοπλες ομάδες αντιτίθεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά στήριξη της τρομοκρατίας, γιατί οι ένοπλοι στη Βεγγάζη ανήκουν στην Αλ Κάιντα κι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: