Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ FRONTEX,ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ε.Ε

Υδάτινος φράχτης ορθώνεται ήδη στα νότια σύνορα της Ευρώπης για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη και τις υπόλοιπες χώρες της βόρειας Αφρικής, οι λαοί των οποίων ψάχνουν εναγωνίως οδούς διαφυγής.
Μετά και τις καραβιές των Τυνήσιων που έφτασαν στις ιταλικές ακτές και συγκεκριμένα στη νήσο Λαπεντούζα, σε επιφυλακή βρίσκεται εκτός από το Λιμενικό, και το Πολεμικό Ναυτικό. Δύο φρεγάτες περιπολούν νότια της Κρήτης και δυτικότερα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει και στη Frontex, η οποία επίσης έχει αναπτύξει δυνάμεις στη Μεσόγειο, ενισχύοντας τη μόνιμη επιχείρησή της με το όνομα Poseidon Sea. Το θέμα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Ελλάδα, μετά τις πρώτες εξελίξεις στην Αίγυπτο και όσο εξακολουθεί να... φλέγεται η βόρεια Αφρική, οι συσκέψεις με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Λιμενικού και ΕΥΠ είναι συνεχείς και «επικαιροποιούνται» τα σενάρια των επιπτώσεων των αναταραχών στα ελληνικά σύνορα.

Η ανησυχία
Η βασική ανησυχία των αξιωματικών εξαρχής αφορούσε το ενδεχόμενο, λιμάνια της Αιγύπτου να μετατραπούν σε διαμετακομιστικά κέντρα μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που μέσω θαλάσσης θα επιχειρούσαν είσοδο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται εντατικές περιπολίες του Λιμενικού, καθώς και διακριτική συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού.

Αλλά και στην Ευρώπη οι συζητήσεις είναι έντονες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στο αρχηγείο της Frontex όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Η κατάσταση στη Λιβύη επιτείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία.

Η ιδέα μιας «βιβλικής» εξόδου δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενδεχόμενο που προκαλεί σοκ σε χώρες της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται έναν "έκτακτο μηχανισμό" ώστε να επιτρέπει στα μέλη της να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης», δήλωσε ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου Μελσιόρ Βατελέ. Για τον λόγο αυτό, στους κόλπους της ΕΕ προκρίνεται η ιδέα της δημιουργίας ενός «υδάτινου φράχτη» με περιπολίες ελικοπτέρων και ναυτικών δυνάμεων με στόχο την αποτροπή της εισόδου στα χωρικά ύδατα της Ευρώπης.

Εβρος - νησιά
Στα ελληνοτουρκικά σύνορα οι αριθμοί δεν μαρτυρούν ακόμη αυξήσεις στο «κύμα» της μετανάστευσης.

Στοιχεία της Frontex για τον Φεβρουάριο και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου καταγράφουν μείωση παράνομης διέλευσης μεταναστών κατά 76% σε σχέση με το φθινόπωρο που πέρασε.

Τον περασμένο Οκτώβριο στον Εβρο εντοπίζονταν κατά μέσο όρο 245 μετανάστες τη μέρα, αριθμός που τον τελευταίο μήνα έπεσε στους 58 μετανάστες, με βάση τα στοιχεία καθημερινών συλλήψεων από τη Frontex.

Τα κονδύλια
322 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για το βάρος που πέφτει στην Ελλάδα λόγω της αθρόας εισροής μεταναστών, η χώρα μας δικαιούται λαμβάνειν χρήματα από τέσσερα ταμεία της ΕΕ, ειδικά για μετανάστες και πρόσφυγες. Υστερα από χρόνια προβλημάτων στην απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία Εξωτερικών Συνόρων, Επιστροφών, Ενταξης Υπηκόων τρίτων χωρών και Προσφύγων, η κυβέρνηση δηλώνει επιτέλους αποφασισμένη να διεκδικήσει και να διαθέσει κονδύλια μέσω συγκεκριμένων δράσεων. «Εως το 2013, η Ελλάδα ανα­­­­­μένεται να λάβει πάνω από 180 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, 86 εκατ. από Ταμείο Επιστροφής, 35 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες και 21 εκατ. από το Ταμείο Ενταξης των υπηκόων τρίτων χωρών», τόνισε η επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Σ. Μάλμστρομ. Οι πόροι χρησιμοποιούνται για την ανέγερση κέντρων κράτησης στα Ιωάννινα και στον Εβρο, ενώ γίνονται ανακαινίσεις σε υπάρχοντα κτίρια στις ίδιες περιοχές. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Ορ­γα­­­­­­­νισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει υλοποιήσει 500 αναχωρήσεις μεταναστών που ζητούσαν να γυρίσουν στη χώρα τους και δεν είχαν τα απαραίτητα μέ­­­­σα, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί 2.000 αιτήσεις που περιμένουν την προκήρυξη του νέου προγράμματος.

TΩΝ Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ - Μ. ΨΑΡΑ

ΠΡΕΖΑ TV

13-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: