Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2011

ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΣ ΕΦΗΒΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ HPV

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στοιχεία - «ακτινογραφία» για τα θέματα της παχυσαρκίας, του εθισμού στο Ιντερνετ, της διαταραχής στην πρόσληψη τροφής και της σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων.

Ακόμη και οι ίδιοι οι ερευνητές βρέθηκαν προ εκπλήξεως στην έρευνά τους. «Δεν περιμέναμε να σχηματίσουμε τέτοια εικόνα», λέει στην «Κ» ο γιατρός κ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της ΜΕΥ σε θέματα χρήσης και κατάχρησης του Ιντερνετ από εφήβους και συνεργάτης του Saferinternet. Η πανελλαδική μελέτη της Μονάδας, που διεξήχθη το 2010, δείχνει ότι εξάρτηση από το Ιντερνετ παρουσιάζει το 2,4% των εφήβων 15-16 ετών, ενώ οριακή εξάρτηση που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζει 1 στους 5 εφήβους (19,1%). «Μας προβληματίζει η ταχύτατη διεισδυτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook κ.λπ.) που τα τελευταία τρία χρόνια καθιερώθηκαν στις προτιμήσεις των εφήβων στο Ιντερνετ, «σπρώχνοντας» τα online παιχνίδια στη δεύτερη θέση. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο, διερωτώμαστε τι προσωπικότητα αναπτύσσουν», συμπληρώνει ο κ. Κορμάς.

Τα στοιχεία αποτελούν μέρος ευρύτερων ερευνών που θα παρουσιαστούν μεθαύριο και το Σάββατο στο 4ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής στην Αθήνα. Το πρόγραμμά του εκτείνεται από την ασφάλεια στο Ιντερνετ μέχρι θέματα ιατρικής φύσεως, την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων μεταναστών, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εφήβους και στην οικογένεια, αλλά και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην εφηβεία.

Η τελευταία ίσως έφθασε ο καιρός να μην αντιμετωπίζεται πλέον ως ταμπού, αφού η σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων παρουσιάζει μάλλον ανησυχητικές ενδείξεις. Μία στις δύο σεξουαλικά δραστήριες κοπέλες μεταξύ 13 και 19 ετών που επισκέφθηκαν τη ΜΕΥ βρέθηκαν θετικές σε κάποιον τύπο ΗΡV (ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων) και 23% ήταν θετικές σε υψηλού κινδύνου τύπο του (που μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο του τραχήλου), ενώ μόνο το 30% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί προφυλακτικό κάθε φορά και σε ολόκληρη τη διάρκεια της επαφής, όταν η σεξουαλική δραστηριότητα ξεκινά στην ηλικία των 14 για το 16% του εφηβικού δείγματος στην Αττική.

Νέα δεδομένα αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι έφηβοι στην Ελλάδα για το σώμα τους και τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές πρόσληψης τροφής, σε συνδυασμό με κλινικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά των παιδιών που πάσχουν από ανορεξία, όπως προκύπτουν από έρευνες της ΜΕΥ το 2010, θα παρουσιαστούν στη διήμερη επιστημονική συνάντηση. Από τα έως τώρα στοιχεία της, η συχνότητα είναι δεκαπλάσια στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια με βασικό παράγοντα τα πρότυπα του «ιδανικών αναλογιών» που προβάλλουν τα ΜΜΕ. Σχετική με αυτό, η παχυσαρκία στους εφήβους που είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθούν σε ενήλικες με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη ή και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: