Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2011

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ SPIEGEL ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ασφαλιστικά μέτρα επέβαλε στο περιοδικό Spiegel το εφετείο του Αμβούργου ύστερα από μήνυση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, αναφορικά με δημοσίευμα για προμήθειες της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal, κατά την πώληση των τεσσάρτων υπερσύγχρονων υποβρυχίων των ναυπηγείων του Κιέλου HDW, μεταξύ των οποίων και του υποβρυχίου «Παπανικολής». Το περιοδικό Spiegel επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι επιδόθηκε «αυτή την εβδομάδα» η δικαστική απόφαση επιβολής ασφαλιστικών μέτρων. Οι υπεύθυνοι του περιοδικού αρνήθηκαν οιαδήποτε άλλη τοποθέτηση, επικαλούμενοι ότι «η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη». Τα ασφαλιστικά μέτρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αφορούν στην απαγόρευση αναφοράς του ονόματος του κ. Τσοχατζόπουλου και την υποχρέωση του περιοδικού να δημοσιεύσει απάντησή του.


Σε ανακοίνωση που εξέξωσε το πολιτικό γραφείο του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «το αρμόδιο για τον Τύπο τμήμα του δικαστηρίου, με απόφασή του στις 16.3.2011, απαγόρευσε στο περιοδικό την περαιτέρω δημοσίευση και μελλοντική επανάληψη των επίμαχων συκοφαντικών αναφορών, που είχαν καταγγελθεί στην αντίστοιχη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων». «Επιπλέον», προστίθεται, «με άλλη απόφαση, από 9.3.2011, το ίδιο δικαστήριο υποχρέωσε το περιοδικό, να δημοσιεύσει στο επόμενο τεύχος του, στο ίδιο σημείο στο οποίο δημοσιεύθηκε το εν λόγω άρθρο, με την ίδια γραφή και το ίδιο μέγεθος, την αντιδήλωση του Α.Τσοχατζόπουλου, που αναφέρει ότι σε "σχέση με τις πωλήσεις των γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα, ουδέποτε σύστησα κάποιον σε οποιονδήποτε"».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το δικαστήριο προσδιόρισε, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του περιοδικού, χρηματική ποινή εως 250.000 ευρώ ή και διετή φυλάκιση για τους υπεύθυνους.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίμαχο δημοσίευμά του, στις 09.02.2011, το Spiegel επικαλείτο ανακριτικό υλικό της εισαγγελίας Μονάχου, η οποία διενεργεί έρευνες εις βάρος 50 περίπου στελεχών της Ferrostaal με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της απιστίας, καθώς και απόπειρα απόκρυψης τεκμηρίων για παράνομη δραστηριότητα και χρηματισμό για κατακύρωση παραγγελιών.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος εκτιμούσε ως «βαρύνουσας σημασίας» κατάθεση του μάνατζερ Γ.Φ.Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2003 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην DHW, με μεγάλη επιρροή στο χώρο της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Χάουν ανήκε στην «Oμάδα Α» (όπως ήταν ο κωδικός για την ομάδα προώθησης συμφωνιών), στην οποία ανήκαν επίσης ο μεσάζοντας όπλων φον Πούκλερ, ο παιδικός του φίλος «Αγκο» και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που, κατά τον Χάουν, τους σύστησε ο τότε υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος».
ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: