Κυριακή, Απριλίου 03, 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Πληρωμές σε αξιωματούχους των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), που χρονολογούνται 1,5 χρόνο πριν από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για την κατασκευή των υποβρυχίων 214, εντοπίστηκαν σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελίας του Μονάχου. Συγκεκριμένα, στελέχη των γερμανικών εταιρειών HDW/Ferrostaal φέρονται να έχουν υπογράψει ήδη από τότε για να γίνουν παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των ελεγχόμενων προσώπων. Το σημαντικότερο, ωστόσο, εύρημα είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των υποβρυχίων (σύναψη και υπογραφή της σύμβασης) εξακολουθούν να έχουν σχέση με τις εταιρείες Thyssen Krupp και Ferrostaal, τουλάχιστον, ώς το τέλος του 2008.


Στενές σχέσεις

Η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και ο αντιπρόεδρος της Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) κ. Αζπόντιεν είχαν επιχειρήσει να δώσουν στη Βουλή την εντύπωση ότι η ΤΚΜS «έπεσε από τα σύννεφα» όταν έμαθε για τις παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα σε σχέση με τη σύμβαση των υποβρυχίων. Αυτή την εβδομάδα, όμως, ένας από τους συμμετέχοντες στον «κύκλο προσευχής», δηλαδή την ομάδα που αποφάσισε για τη στρατηγική της πώλησης των υποβρυχίων το 1997, στην Ελβετία, είπε στην «Κ» ότι πάντα ο κατασκευαστής των υποβρυχίων (HDW αρχικά και TKMS στη συνέχεια) διατηρούσε στενές, στενότατες, σχέσεις.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών προέβλεπε ότι η Ferrostaal (FS) θα ελάμβανε το 25% του τιμήματος, αλλά και θα συμμετείχε στο 20% της σχεδιαστικής και κατασκευαστικής δαπάνης των υποβρυχίων. Στη συνέχεια, κατασκευαστής και πωλητής δημιούργησαν την εταιρεία MFI στο Λονδίνο για να προωθεί τις πωλήσεις των υποβρυχίων μακριά από τα βλέμματα των γερμανικών φορολογικών αρχών που συνεργάζονται αρκετά στενά με την εισαγγελία. Ενας από τους ανθρώπους που συμμετείχε στην εκπόνηση του «στρατηγικού σχεδιασμού» το 1997 για λογαριασμό της HDW παρέμεινε σύμβουλος της TKMS ώς το τέλος του 2008. Σήμερα η εισαγγελία τον καλεί ως ύποπτο καθώς φαίνεται να έχει συμφωνήσει να λάβει ποσοστό 1,5% επί της αρχικής σύμβασης κατασκευής στα Ναυπηγεία του Κιέλου (χωρίς τα αντισταθμιστικά), κάπου 92 εκατ. ευρώ.  Πληρώθηκε όμως το 1/3.

Οταν ρώτησε την FS γιατί του είχαν δοθεί μόλις 25 εκατ. από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας ΜΙΕ, ένας από τους υπεύθυνους της εταιρείας στο Εσεν του απάντησε ότι ένα μεγάλο μέρος της αμοιβής του είχε διοχετευθεί μέσω των αντισταθμιστικών σε αποδέκτες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και σε έναν άλλο από τους πρωταγωνιστές του «κύκλου προσευχής», που ωστόσο δεν έχει κληθεί ακόμα ως ύποπτος.

Μετά την MFI, η TKMS δημιούργησε ένα γραφείο στη Σιγκαπούρη -νέο «παράδεισο» λογαριασμών για προώθηση πληρωμών προμηθειών- για τις πωλήσεις, με έναν πρώην αξιωματικό του Π. Ν. της Νότιας Αφρικής ως επικεφαλής που στην πράξη έκανε ό, τι ο «κύκλος προσευχής» και στη συνέχεια η MFI «βοηθούσε τις πωλήσεις».

Είναι η ίδια εποχή που ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ναυπηγείου-ΕΝΑΕ, με εμπλοκή στην υπόθεση, και ένα στέλεχος της ΜΙΕ, ζητούν από την TKMS να αγοράσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στην τιμή του… 1 ευρώ. Την περίοδο αυτή, σύμφωνα με έναν άλλο insider, που έχει κληθεί ως ύποπτος, ο ρόλος της ΜΙΕ, της εταιρείας του Μ. Μ., έχει περιοριστεί και νέοι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας εμφανίζονται οι Α. Χ. και Α. Π. Για την αντεισαγγελέα κ. Πόπη Παπανδρέου φαίνεται ότι προς το παρόν αρκεί η κοινοποίηση στην επιστολή για κάθε αντισταθμιστικό από τους υπεργολάβους των ΕΝΑΕ στη ΜΙΕ, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ οι μεσάζοντες στις αμυντικές προμήθειες είχαν καταργηθεί από το…1982.

Πληροφορίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στους λογαριασμούς της εταιρείας ΜΙΕ βρέθηκαν καταθέσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αντεισαγγελέας κάλεσε τρεις υπόπτους

Τρία είναι τα κεντρικά πρόσωπα, σύμφωνα με τη δικογραφία του Μονάχου, που φέρονται να διακίνησαν ποσά από εκείνα που εκταμιεύτηκαν από τη Ferrostaal για να κερδίσει η κοινοπραξία Fs/HDW δύο συμβόλαια αρχικής αξίας 2,06 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα δύο από αυτά εκλήθησαν ως ύποπτα από την αντεισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, ενώ το τρίτο πρόκειται να κληθεί στο επόμενο διάστημα να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή.

Ο πρώτος από αυτούς, πρώην κύριος μέτοχος της εταιρείας ΜΙΕ, κατέθεσε τον Οκτώβριο στο Μόναχο και παραδέχθηκε ότι διακίνησε προς τον δεύτερο 25 από τα 86 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα μέρος αυτών των χρημάτων κατευθύνθηκε σε τράπεζες του Λιβάνου. Εννοείται ότι όλα τελούν υπό διερεύνηση, την οποία θα εξελίξει στο επόμενο διάστημα η αντεισαγγελέας κ. Παπανδρέου. Ολα δείχνουν, ωστόσο, ότι η όλη ιστορία του συγκεκριμένου σκανδάλου έχει πάρει πλέον τον δρόμο της.

Του Τασου Tελλογλου

ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: