Τρίτη, Απριλίου 05, 2011

Ο ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ 2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ…ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ;;;

Η οικονομική κρίση έκανε το... θαύμα της και στον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων. Το κονδύλι των 2,5 εκατ. ευρώ, που απαιτείται για την ολοκλήρωση του προγράμματος περιμένει από τον Μάρτιο του 2010 την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών.
Στη χώρα μας λειτουργούν 14.500 σχολικές μονάδες, από τις οποίες μόνο το 20,9% έχει χτιστεί μετά το 1985, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού. Από το υπόλοιπο 79,1%, το 48,5% αφορά δημοτικά σχολεία, όπου κατά τεκμήριο οι μαθητές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας σε περίπτωση σεισμού. Να σημειωθεί επίσης ότι 1.552 μονάδες, ποσοστό πάνω από το 10%, έχει κατασκευαστεί πριν από μια πεντηκονταετία, που με βάση τους κανονισμούς αποτελεί το εγγυημένο όριο «ζωής» για το μπετόν. Πριν από το 1959 δεν είχε θεσμοθετηθεί αντισεισμικός κανονισμός για τα κτίρια της χώρας.



Ο προληπτικός έλεγχος είχε μπει επί τάπητος μετά τους σεισμούς του 1999 και το Τεχνικό Επιμελητήριο, με τη φροντίδα του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου, είχε ετοιμάσει ένα εύχρηστο φυλλάδιο με οδηγίες, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα μέσω των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και των νομαρχιών. Οι πρώτες αυτοψίες είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2004, με προοπτική να ολοκληρωθούν σε μια διετία.

Μόνο 4.932 μονάδες

Στα τέλη του 2009 είχαν ελεγχθεί μόλις 4.932 σχολικές μονάδες, με προτεραιότητα σε αυτές που είχαν κλείσει 50ετία και σε αυτές που βρίσκονται σε νομούς υψηλής σεισμικότητας (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα). Ευτυχώς σε ελάχιστα, κυρίως πετρόχτιστα, παρουσιάστηκαν προβλήματα στατικής επάρκειας και έπαψαν να λειτουργούν. Ακατάλληλα ή και επικίνδυνα κτίρια εντοπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια, τα Χανιά και την Πρέβεζα. Οι επικίνδυνες μονάδες έπαψαν να λειτουργούν και γίνονται με ευθύνη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων έργα ενίσχυσης, που αναμένεται να ολοκληρωθούν ώς το φθινόπωρο.

Οι έλεγχοι εντόπισαν όμως σε αρκετές περιπτώσεις βλάβες που είχαν γίνει σε παλιότερους σεισμούς, δεν είχαν επισκευαστεί με τις σύγχρονες προδιαγραφές και χρειάζεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σωστής αποκατάστασης.
Χ.ΤΖ.

ΠΡΕΖΑ TV
5-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: