Σάββατο, Απριλίου 30, 2011

Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΩΝ ΒΑΕ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 250.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ANAΔPOMIKH ισχύ αναμένεται να έχουν οι αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, οι οποίες θα θίξουν περισσότερους από 250.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με το ποιοι θα θιγούν από τις αλλαγές, καθώς η δραστική μείωση των εργαζομένων στα ΒΑΕ θα οδηγήσει και σε μείωση του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Στο Yπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι εάν δεν υπάρξει αναδρομική εφαρμογή των αλλαγών, τότε οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι, που θα έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα, θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς με αποτέλεσμα η πλειοψηφία αυτών να βρεθεί στην ανεργία χωρίς να μπορεί να καλύψει τα απαιτούμενα έτη για συνταξιοδότηση.

Eως το τέλος Μαΐου η ενδεκαμελής επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει και να παραδώσει με συνοπτικές διαδικασίες το πόρισμά της για την αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Η μεγάλη ανατροπή στα ΒΑΕ, που προβλέπεται στο μνημόνιο, αναμένεται να οδηγήσει στην έξοδο από αυτά περισσότερους από 250.000 εργαζομένους, καθώς στόχος είναι να παραμείνει στη λίστα μόλις το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, από τους 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται υπό καθεστώς ΒΑΕ αυτή τη στιγμή.



Όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ.

Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα αναμένεται να αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους), να χάσουν επιδόματα και να διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν θα υπάρξει μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ τον μήνα, θα επιβαρυνθούν με 5 έτη επιπλέον εργασίας και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως και κατά 20%.

Αναλυτικότερα, σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν από τα ΒΑΕ, θα υπάρξει:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας τουλάχιστον κατά _μία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους εργαζόμενους είναι κάτω των 65 ετών. Η _μόνη εναλλακτική λύση είναι η συνταξιοδότηση στο 60ό έτος της ηλικίας, _με την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

2. Μείωση των αποδοχών από 50 έως και 250 ευρώ τον _μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα (εκτός αν υπάρξει ρύθμιση στη συλλογική σύμβαση εργασίας). Θα υπάρξει μείωση μισθών αφού θα καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια αναμένεται να υπάρξει μία μικρή αύξηση καθώς δεν θα καταβάλλεται η αύξηση στα ασφαλιστικά ταμεία, που για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε 3,45%.

Ακόμη και όσοι παραμένουν στα ΒΑΕ θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2012, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν δεν συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις.

Τονίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (για μειωμένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσημα από τα οποία 7.500 σε ΒΑΕ. Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συμπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσημα από τα οποία τα 3.600 σε ΒΑΕ (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).

3. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με 1.400 μισθό και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840.



Κέρδος για επιχειρήσεις-ζημιά για ταμεία



Σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,15% αναμένεται να οδηγήσουν οι αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς από τον σχετικό κατάλογο θα εξαιρεθούν περίπου 250.000 εργαζόμενοι. Βέβαια οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν και από την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που σε πολλές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπάρχει και επιβαρύνει περαιτέρω τη μισθοδοσία. Από την άλλη, όσοι εξαιρεθούν από τον κατάλογο των ΒΑΕ από τον ερχόμενο Ιούνιο (όπου αναμένεται να ισχύσει το νέο καθεστώς με βάση τις δεσμεύσεις προς την τρόικα) θα δουν τις μισθολογικές τους απολαβές να μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα θα απολέσουν τα δικαιώματα πρόωρης συνταξιοδοτήσεως αλλά και υψηλότερης σύνταξης.

Την ίδια ώρα, τα ασφαλιστικά ταμεία (κατά κυρίαρχο λόγο το ΙΚΑ) θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να καλύψουν το έλλειμμα από τη δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εσόδων με δεδομένο ότι δεν θα καταβάλλεται το 5,6% που τώρα οι εργαζόμενοι και εργοδότες υπό καθεστώς ΒΑΕ καταβάλλουν. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και κατ'Α επέκταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το πρόβλημα θα μεταφερθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.



Αργυρώ Μαυρούλη

arma@express.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: