Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

«Οταν αγόρασα το µαγαζί και πήγα για πρώτη φορά στα δικαστήρια ήµουν 39 ετών και σήµερα είµαι 65. Αν γνώριζα πόσα χρόνια θα περνούσαν για να βρω το δίκιο µου, θα τα είχα παρατήσει από την αρχή. Ηµουνα νιος και γέρασα».

Είκοσι έξι χρόνια (και 7 δίκες)

κρατά η δικαστική Οδύσσεια για τον Βαγγέλη Πεσµατζόγλου, για τον οποίο η δικαίωση ήρθε τελικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που καταδίκασε τη χώρα µας για καθυστέρηση στην απονοµή δικαιοσύνης και επιδίκασε χρηµατική αποζηµίωση σε εκείνον και τη σύζυγό του.

Η περιπέτεια του κ. Πεσµατζόγλου στα ελληνικά δικαστήρια χρονολογείται από το 1985. Τότε που µαζί µε τη σύζυγό του αγόρασε ένα µικρό ακίνητο στο Αιγάλεω για να στεγάσει την επιχείρηση παιχνιδιών που είχε. Πράγµατι ήρθε σε συµφωνία µε την πωλήτρια, υπέγραψε προσύµφωνο αγοράς και κατέβαλε τίµηµα για την απόκτησή του. Εκείνη όµως υπαναχώρησε, βρήκε άλλη αγοράστρια που έδινε περισσότερα χρήµατα και όπως προκύπτει και από τη δικογραφία δεν επέστρεψε στο ζευγάρι το ποσό που της είχε καταβάλει. Το νεαρό – την εποχή εκείνη – ζευγάρι αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του και να πάρει πίσω το µαγαζί του.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ. Με µεγάλη καθυστέρηση, που έφτανε τα δέκα χρόνια, εκδόθηκε η απόφαση σε πρώτο βαθµό δικαιώνοντας τους αρχικούς αγοραστές.

Μόνο που η πωλήτρια και η µεταγοράστρια, όπως είχαν δικαίωµα, προσέφυγαν στο Εφετείο. Η δικαίωση ήρθε για δεύτερη φορά για τον κ. Πεσµατζόγλου και τη σύζυγό του, αλλά δεν είχε αντίκρυσµα, καθώς οι αντίδικοι εξαντλώντας τα ένδικα µέσα που τους παρέχει ο νόµος προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο.

Η υπόθεση έφτασε µέχρι την Ολοµέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου.

Το Εφετείο που ξαναδίκασε την υπόθεση, έπειτα από 21 χρόνια απέρριψε την αγωγή του κ. Πεσµατζόγλου στερώντας του ουσιαστικά το ακίνητο. Ηταν πια η δική του σειρά να προσφύγει στον Αρειο Πάγο. Οι ανώτατοι δικαστές αναίρεσαν την απορριπτική απόφαση του Εφετείου. Η δίκη έγινε για τρίτη φορά. Στις 29 Οκτωβρίου 2009 το Εφετείο ξαναδικαίωσε το ζευγάρι που είχε συµπληρώσει 22 χρόνια δικαστικού αγώνα. «Αφού δεν µπόρεσα να βρω το δίκιο µου στα ελληνικά δικαστήρια αναγκάστηκα να προσφύγω στα ευρωπαϊκά. Η απόφαση µε δικαίωσε, αλλά τότε που εγώ χρειαζόµουν το µαγαζί που είχα αγοράσει για να δουλέψω, δεν το είχα… Δεν θέλω ούτε ο εχθρός µου να ταλαιπωρηθεί όπως εγώ όλα αυτά τα χρόνια», συµπληρώνει ο κ. Πεσµατζόγλου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρεώνει το Δηµόσιο να πληρώσει χρηµατική ικανοποίηση στον κ. Πεσµατζόγλου και τη σύζυγό του 24.000 ευρώ. Οι δικηγόροι του ζευγαριού Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης θεωρούν την απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου ιδιαίτερα σηµαντική γιατί καταδικάζει «τους τυπολατρικούς µηχανισµούς και τα αργά βήµατα της Δικαιοσύνης».

Η τελευταία πράξη πάντως, για την ελληνικήΔικαιοσύνη δεν έχει ακόµα γραφτεί, καθώς η άλλη πλευρά έκανε αίτηση αναψηλάφησης της υπόθεσης. Και κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε θα τελειώσει αυτή η διαµάχη.

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: