Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ 48ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΑΠΟ Ο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Οι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί που εργάζονται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στην ιστοσελίδα protothema gr. , συζήτησαν στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που συγκλήθηκε το απόγευμα της 4ης Απριλίου του 2011, την σοβούσα κρίση στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης σε συνάφεια με την γενική οικονομική κρίση.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης και ορισμένων ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εκθεμελιώσουν τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης εγκαθιδρύοντας ένα μοντέλο ελαστικοποιημένης και υποαμοιβόμενης εργασίας.
Εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στις μαζικές απολύσεις και περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν συντελεσθεί σε σειρά Μέσων Ενημέρωσης.

Καταγγέλλουν την τακτική των ιδιοκτητών οι οποίοι αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαπραγματευθούν με την ΕΣΗΕΑ προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο.

 Εκφράζουν, δε, την απορία τους γιατί η ΕΣΗΕΑ έχασε την ευκαιρία τον περασμένο Δεκέμβριο να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με μηδενικές απολύσεις και περικοπές με σειρά ιδιοκτητών που είχαν δηλώσει ότι δέχονται. Έκτοτε έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τα οικονομικά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί ενώ έχουν ήδη γίνει απολύσεις και περικοπές σε πολλά Μέσα.

Εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα ενεργειών γενικού χαρακτήρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση της κρίσης και πιστεύουν ότι η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να ακολουθήσει πιο ευέλικτες μορφές πάλης που να επιμερίζει τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες και να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα δεδομένα και προβλήματα του κάθε Μέσου.

Πιστεύουν ότι τέτοιου είδους ενέργειες, όπως οι δύο ανακοινωθείσες 48ωρες απεργίες στις 7,8,9 και 10 Απριλίου, συσκοτίζουν τις ευθύνες συγκεκριμένων ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και τελικώς πετυχαίνουν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν δεν έχει αποσαφηνισθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι στόχοι της απεργίας. Δημιουργείται ο κίνδυνος αντί να βοηθούν τους εργαζόμενους που έχουν πραγματικό πρόβλημα να τους αφήνουν απροστάτευτους και επιπροσθέτως να προκαλούν  προβλήματα σε ολόκληρο τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Ενδέχεται δε η συνδικαλιστική δράση, παρά τις αγαθές προθέσεις των εργαζομένων, να παρεμβάλλεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιοκτητών ευνοώντας εκείνους που ήδη έχουν πραγματοποιήσει απολύσεις και περικοπές έναντι άλλων που δεν το έχουν κάνει.

Εννοείται ότι εργαζόμενοι στο «Πρώτο Θέμα» και στο protothema.gr σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου.
PROTO THEMA

ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aπό τό λαό ζούσανε,ο λαός μερα τη μέρα εξοντώνεται,ας τους ταίζουν τώρα αυτοί που γλείφανε...Σιγά μην τους ταίσουνε! Στ΄αρχίδια μας για τους ρουφιανοδημοσιοκάφρους ...