Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

ΘΡΙΛΕΡ µΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΝΟ 4

Ο νέος κίνδυνος στον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα προέρχεται από τον αντιδραστήρα Νο 4. Στη δεξαµενή όπου φυλάσσονται οι ράβδοι του εξαντληµένου καυσίµου του συγκεκριµένου αντιδραστήρα σηµειώνονται πιθανόν αλυσιδωτές αντιδράσεις, που εκπέµπουν πολύ υψηλή ραδιενέργεια – επίπεδα «100.000 φορές υψηλότερα του φυσιολογικού», σύµφωνα µε την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας NISA.


Η εταιρεία TEPCO, πουεκµεταλλεύεται τον σταθµό της Φουκουσίµα, ανακοίνωσε πως δείγµατα νερού από τη δεξαµενήτου εν λόγω αντιδραστήρα (στην οποία διοχετεύθηκαν 195 τόνοι νερούστις 12 Απριλίου) έδειξαν πως, εκτός από καίσιο-137 και καίσιο-134,βρέθηκε και πάλι ιώδιο-131. Το τελευταίο έχει ηµιζωή µόλις οκτώ ηµερών και, εφόσον εντοπίζεται πάλι σε µεγάλη ποσότητα (220.000 µπεκερέλ/λίτρο), σηµαίνει πως δηµιουργήθηκε εδώ και λίγο καιρό. Και αν αυτό ισχύει, σηµαίνει πως αντιδράσεις σχάσης σηµειώνονται µέσα στο καύσιµο που είναι αποθηκευµένο στη δεξαµενή. Οι Αρχές ωστόσο δεν έχουν ακόµη αποκλείσει το ενδεχόµενο η αύξηση στη ραδιενέργεια να µην οφείλεται σε αντίδραση σχάσης τουκαυσίµου, αλλά στο γεγονός ότι έπεσε στη δεξαµενή νερό της βροχής που περιέχει ποσότητεςραδιενεργών σωµατιδίων.

Στις 11 Μαρτίου, που ο πυρηνικός σταθµός της Φουκουσίµαεπλήγη από τον σεισµό και το τσουνάµι,ο αντιδραστήρας Νο 4 (784 µεγαβάτ, κατασκευαστής Hitachi) είχε κλείσει για συντήρηση και όλο το καύσιµο είχε µεταφερθεί στη δεξαµενή τού χρησιµοποιηµένου καυσίµου. Εκτός δηλαδή από τις 1.331 ράβδους χρησιµοποιηµένου καυσίµου, υπήρχαν εκεί και 204 ράβδοι καινούργιου και οι εργάτες πρέπει ναπροσθέτουν διαρκώς νερό στη δεξαµενή για να κρατούν τις ράβδους καυσίµου βυθισµένες ώστε να παγιδεύεται η ραδιενέργεια.

ΑΡΑΓΕ Η TEPCO αντέδρασε σωστά στο πυρηνικό συµβάν στη Φουκουσίµα; Εµπειρογνώµονες που ερωτήθηκαν από τη γαλλική εφηµερίδα «Λε Μοντ» επέµειναν στην άρνησή τους να κατηγορήσουν την ιαπωνική εταιρεία που εκµεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθµό. «Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, οι δρόµοι και η ηλεκτροδότηση είχαν κοπεί, ενώ πρέπει επίσης να λάβουµε υπόψη την ψυχολογική κατάσταση των εργαζοµένων στον σταθµό,οι οποίοι δεν είχαν νέα απότις οικογένειές τους µετά τον σφοδρό σεισµό και το τσουνάµι», υπενθυµίζει ο Κριστόφ Μπεάρ, διευθυντής στη γαλλική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας (CEA). Οπως και άλλοι συνάδελφοί του, υπογραµµίζει πως πρέπει να περιµένουµε να υπάρξει εµπεριστατωµένη ανάλυση για το επεισόδιο πριν εκδοθεί η ετυµηγορία.

Προς το παρόν, πάντως, αρκετοί ειδικοί συµφωνούν ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί νωρίτερα βοήθεια έξω από τον σταθµό και πωςη TEPCO δεν αντελήφθη αµέσως το µέγεθος αυτού που συνέβαινε. Ισως θα µπορούσε ακόµη να είχε χρησιµοποιήσει νωρίτερα νερό της θάλασσας για την ψύξη των αντιδραστήρων (επικρίθηκε ότι καθυστέρησε επειδή γνώριζε ότι το αλάτι θα εµπόδιζε οποιαδήποτε µελλοντική χρήση των εγκαταστάσεων).

Αλλοι ειδικοί αµφισβητούν ωστόσο αυτές τις αιτιάσεις. «Η TEPCO εφάρµοσε τις συστάσεις για περίπτωση ατυχήµατος: να διατηρηθεί η ψύξη µε όλα τα δυνατά µέσα. Το να το κάνει κανείς έξω από τον αντιδραστήρα δεν είναι µια τρέχουσα λύση», λέει ο Τοµά Ουντρέ της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN). «Απ’ όσα γνωρίζω, ουδέποτε ώς τότε είχε µελετηθεί ήεφαρµοστεί το γέµισµα αντιδραστήραµε θαλασσινό νερό. Η TEPCO θέλησε πιθανόν να επιβεβαιώσει αυτήν την ιδέα µε τους κατασκευαστές του αντιδραστήρα», συµφωνεί ο Μπρινό Κοµπί, ανεξάρτητος πυρηνικός µηχανικός και πρόεδρος της Ενωσης Οικολόγων για την Πυρηνική Ενέργεια. ∆ιάφοροι ειδικοί συµφωνούν ότι αυτή η λύση ανάγκης βοήθησε να αποφευχθεί µια σοβαρότερη καταστροφή.

ΚΑΡΚΙΝΟΛΟΓΟΙ από τέσσερα ιαπωνικά νοσοκοµεία εξηγούν µε επιστολή τους στη βρετανικήΕπιθεώρηση «The Lancet» ότι θα ήταν φρόνιµο να αποθηκευτούν τα βλαστοκύτταρα των εκατοντάδωνεργατών που επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τονπυρηνικό σταθµό στη Φουκουσίµα. Λόγω της έκθεσής τους σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας κινδυνεύουν από εγκαύµατα στο δέρµα και καταστροφή των κυτ τάρων του µυελού των οστών, που υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήµατος και του αίµατος. Τα βλαστοκύτταρα µπορούν,αν µεταµοσχευθούν, να ευνοήσουν την παραγωγή νέων κυττάρων.

Οι οµάδες που είναι παρούσες στη Φουκουσίµα εργάζονται σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία, σύµφωνα µετους καρκινολόγους. Αντιµετωπίζουν «εν δυνάµει θανάσιµες» δόσεις ραδιενέργειας. Ενας ιάπωνας βουλευτής έθεσε επίσης το θέµα της αµοιβής των ανθρώπων αυτών, καθώς τα πριµ που παίρνουν για τη θυσία τους είναι γελοιωδώς χαµηλά. Ενας πρώην πυρηνικός µηχανικός, ο Μιτσουχίκο Τανάκα, έθεσε και το θέµα του εθελοντικού χαρακτήρα της προσφοράς τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, εξήγησε, εργάζονται για υπεργολάβους της TEPCO και φοβούνται πως, αν αρνηθούν να δουλέψουν στη Φουκουσίµα, θα χάσουν µελλοντικά συµβόλαια.
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: