Πέμπτη, Απριλίου 07, 2011

ΧΡΕΗ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Κάθε όριο φαίνεται ότι ξεπέρασε η υπομονή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη απέναντι στη στασιμότητα των έργων σχολικής στέγης στον νομό Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.
Αυτή τη στιγμή τα χρέη ανέρχονται συνολικά σε 60 εκατ. ευρώ, τόσο προς τους εργολάβους -που σταμάτησαν τα έργα επειδή είναι απλήρωτοι- όσο και για τα σχολεία που έχουν προγραμματιστεί αλλά δεν προχωρούν. Το ταμείο της περιφέρειας όμως είναι μείον και για την απόκτηση νέων οικοπέδων, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 11,5 εκατ. ευρώ.


Η αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στις αυξανόμενες ανάγκες της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει νέα σχολεία, δεδομένης και της πληθυσμιακής αύξησης σε πολλές περιοχές, φαίνεται ότι έχει εξοργίσει τον περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη εκταμίευση του υπολοίπου των πιστώσεων που αφορούν στο Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης 2010. Σε επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο κ. Ψωμιάδης καταγγέλλει την αδιαφορία της πολιτείας για το μείζον ζήτημα των σχολικών υποδομών, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες εκκλήσεις του.
“Καμία χρηματοδότηση δεν πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα τα χρέη προς τους κατασκευαστές να διογκώνονται και να καλούμαστε πλέον ως νέα διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αντιμετωπίσουμε τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις των έργων σχολικής στέγης του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίες ανέρχονται ήδη στα 10.000.000 ευρώ” τονίζει ο περιφερειάρχης. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός από τα 10 εκατ. ευρώ που αφορούν σε υποχρεώσεις έργων σχολικής στέγης, τα χρέη για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων φτάνουν στα 47.576.260 ευρώ, ενώ οι άμεσες υποχρεώσεις για απόκτηση οικοπέδων υπολογίζονται στο ποσό των 11.582.236 ευρώ.


Παναγιώτης Ψωμιάδης: “Δώστε άμεσα 25 εκατ. ευρώ”

Ο περιφερειάρχης κ. Ψωμιάδης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και παρατηρεί ότι η “πληρωμή των εκκρεμών πιστοποιήσεων αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για εργασίες που εκτελέστηκαν και, σε πολλές περιπτώσεις, για έργα που παραδόθηκαν, αλλά και απαραίτητη κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του νομού”. Για αυτό τον λόγο ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς την άμεση χρηματοδότηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 10.000.000 ευρώ ως ελάχιστη προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των έργων σχολικής στέγης στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων 15.000.000 ευρώ εντός του επόμενου διμήνου για την ολοκλήρωση μέρους των ημιτελών έργων.
Όπως αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης, τον Δεκέμβριο του 2010 με έγγραφο της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (Α.Π Γ.Ν. 2771) είχε ζητηθεί ως επιτακτική ανάγκη η χρηματοδότηση του Προγράμματος Σχολικής Στέγης με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε στο υπόλοιπο του ποσού των 8 εκατ. ευρώ με το οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για το έτος 2010.
Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου 2011 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε εκ νέου έγγραφη πρόσκληση προς την πολιτεία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά “δυστυχώς ούτε και σε αυτήν την έκκλησή μας δεν υπήρξε ανταπόκριση” σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης και προσθέτει στην επιστολή προς τους υπουργούς πως η πληρωμή των εκκρεμών πιστοποιήσεων αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα. “Η πληρωμή τους, δε, θα συνεπάγεται παράδοση νέων σχολικών μονάδων που είναι έτοιμες και απαραίτητες για τις τοπικές κοινωνίες” υπογραμμίζει ο ίδιος. Να σημειωθεί πάντως ότι το 2009 η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είχε επιχορηγηθεί με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 με μόλις 2 εκατ. ευρώ, γεγονός που δημιούργησε και τις εκκρεμείς υποχρεώσεις για τα έργα σχολικής στέγης.

ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: