Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ 7 ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ

Να θέσει τις πολιτικές 7 μεγάλων κρατών στο μικροσκόπιο, με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος να επαναληφθεί παγκόσμια κρίση, συμφώνησε η ομάδα των G20, κατά τη την εαρινή σύνοδο των υπουργών Οικονιμών των χωρών-μελών της.
 Η ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών συμφώνησε τελικά, μετά από πολύμηνες διαφωνίες, όσον αφορά τις "ενδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές", ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο γύρο των εργασιών για την διόρθωση των μεγάλων και επίμονων (οικονομικών) ανισορροπιών".



Βάσει της συμφωνίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάζει, μεταξύ άλλων δεικτών, τα επίπεδα των χρεών των 7 κρατών, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους και τα εμπορικά τους ισοζύγια προκειμένου να κρίνει εάν οι πολιτικές μιας χώρας θέτουν την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο και πρέπει να αλλάξουν. Ωστόσο η συμφωνία δεν προβλέπεται να είναι δεσμευτική και η κάθε χώρα δε θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις όποιες προτάσεις της γίνονται.

Η συγκεκριμενοποίηση των όρων σχετικά με τη διαδικασία παρακολούθησης αναμένεται να γίνουν στην επόμενη σύνοδο της G20, που θα διεξαχθεί σε δυο μήνες, στο Παρίσι σε δύο μήνες.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το κοινό ανακοινωθέν των 20, οι χώρες που συγκεντρώνουν πάνω από το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα υπόκεινται σε βαθύτερη, δεύτερου επιπέδου ανάλυση των ανισορροπιών των οικονομιών τους.

Για "τεράστια πρόοδο" στην προσπάθεια να υπάρξει πιο ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη έκανε λόγο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ,  η οποία πρόσθεσε ότι οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα τεθούν αυτόματα στην διαδικασία του ελέγχου. "Το δίκτυ είναι λίγο πιο σφιχτό για εκείνες τις χώρες που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη συστημική σημασία", διευκρίνισε. Το ΔΝΤ θα εξετάζει τους συμφωνημένους δείκτες για τις οικονομίες χωρών που φθάνουν το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

 Στον κατάλογο των χωρών που θα ελέγχονται από το ΔΝΤ είναι οι ΗΠΑ -που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος- η Κίνα, βασική εξαγωγική χώρα -που βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου περί των παγκόσμιων αναπτυξιακών ανισορροπιών- η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία κι η Ινδία.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 -την οποία φέτος προεδρεύει η Γαλλία- συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να καθοριστεί το πότε και υπό ποιους όρους μια χώρα μπορεί να περιορίζει τις εισροές κεφαλαίων. Ενα ζήτημα που θεωρείται κρίσιμο για τις αναδυόμενες οικονομίες, που επιρρίπτουν την ευθύνη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των ΗΠΑ για το ότι οι επενδυτές αναζητούν "ευκαιρίες" σε αυτές και προκαλούν πληθωρισμό.

Οι χώρες του G20 συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για τις "εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ιαπωνία" και τις συνέπειες που αυτές έχουν "στην οικονομική δραστηριότητα και στις τιμές της ενέργειας" σε διεθνές επίπεδο, ενώ σημείωσαν "την ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας".
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: