Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

9 μήνες αγωνίας για Φουκουσίμα

Ιώβεια υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι Ιάπωνες για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, θα χρειαστούν τρεις μήνες για να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας και περίπου εννέα μήνες για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες στον λαβωμένο σταθμό. Το επίπεδο ραδιενέργειας στη θάλασσα κοντά στον αντιδραστήρα 2 ξεπέρασε κατά 6.500 χιλιάδες φορές το επιτρεπτό όριο την Παρασκευή. Στο Τόκιο, όπου μετέβη χθες η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός και το μέγα τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.





«Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ιαπωνίας για να εμφανίσει στους ερχόμενους μήνες την αντοχή που όλοι διαπιστώσαμε στη διάρκεια της κρίσης, και ενώ ανακαταλαμβάνει την πολύ σημαντική θέση της στον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η Χίλαρι, που νωρίτερα συμμετείχε σε σύσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, είχε συνομιλίες με την Ιάπωνα πρωθυπουργό, Ναότο Καν, και τον ομόλογό της, Τακεάκι Ματσουμότο. Μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν κοινή πρωτοβουλία, που θα συμπεριλαμβάνει τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την ανοικοδόμηση των βορειοανατολικών περιοχών της χώρας που έχουν καταστραφεί από τον σεισμό και το τσουνάμι. «Η Ιαπωνία πρόκειται να δημοσιεύσει το σχέδιο ανοικοδόμησής της και επιθυμούμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες προκειμένου να αρχίσουμε την τάχιστη εφαρμογή του», υπογράμμισε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Ματσουμότο.
Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, το κόστος των ζημιών στις πληγείσες ζώνες ανέρχεται στα 210 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ευρύτερες συνέπειες από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Tepco παρουσίασε χθες το σχέδιο δράσης της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο, θα χρειαστούν περίπου εννέα μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στη Φουκουσίμα. Μετά από αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιστρέψουν και οι κάτοικοι στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το εργοστάσιο.
Μετά το τέλος της πρώτης φάσης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Tepco, Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, θα απαιτηθούν άλλοι τρεις με έξι μήνες προτού κατορθώσουμε να μειώσουμε τις διαρροές ραδιενέργειας σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να μειώσουμε τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές αποθήκευσης του χρησιμοποιημένου καυσίμου».
Στους αντιδραστήρες
Δύο ρομπότ μετρούν τη ραδιενέργεια
Eνας αντιδραστήρας θεωρείται ότι έχει ψυχθεί όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και τα συστήματα ψύξης επανέρχονται σε ατμοσφαιρική πίεση. Το σχέδιο της Tepco προβλέπει ότι τα κατεστραμμένα κτίρια στον σταθμό της Φουκουσίμα θα καλυφθούν και ότι τελικά θα απομακρυνθεί το πυρηνικό καύσιμο. Στους ελαττωματικούς αντιδραστήρες, δύο ειδικά ρομπότ μετρούν τα επίπεδα ραδιενέργειας. Η Tepco απέφυγε να πει με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψουν οι πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ωστόσο ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες. Η εφημερίδα Asahi Shinbum κάνει λόγο για μυστικό σχέδιο διάλυσης (με κρατικοποίηση) της Tepco που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνουν οι αρχές. Ο πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρείας ζήτησε ταπεινά συγνώμη για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στη Φουκουσίμα και πρόσθεσε ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
18/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: