Σάββατο, Απριλίου 02, 2011

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΝΤΑΦΙ

Η κυβέρνηση της Λιβύης απέρριψε ως «τρελή» την πρόταση για εκεχειρία που απηύθυνε η ηγεσία των αντικαθεστωτικών. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη χώρα, ενώ το NATO διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες ότι οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν αμάχους κοντά στην πόλη Μπρέγκα την Πέμπτη.

►11:10 Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η πρόταση γιά εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους, δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Πρόσθεσε δε ότι "τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν, να πολιορκούν λιβυκές πόλεις, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς".


►10:45 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ως "έγκλημα, στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας". Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι αναφέρθηκε επίσης "σε βομβαρδισμούς αμάχων" από τα πολεμικά αεροπλάνα των συμμάχων, στον ανατολικό τομέα της Λιβύης.

►10:30 Το αμερικανικό Ίδρυμα Jamestown ανέφερε ότι ο στρατιωτικός επικεφαλής των Λίβυων εξεγερμένων είναι ένας παραδοσιακός εθνικιστής άραβας αντάρτης, ορκισμένος εχθρός του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος είχε υποστηριχθεί στο παρελθόν από την αμερικανική CIA. Πρόκειται για τον Χαλίφα Χέφτα, πρώην στρατιωτικό διοικητή που υποστήριξε το 1969 το κίνημα που έφερε στην εξουσία τον Καντάφι και έγινε μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης που καθόριζε την πολιτική της χώρας. Παρέμεινε σε αυτό μέχρι το 1987, οπότε διέκοψε τις σχέσεις με τον συνταγματάρχη Καντάφι, ενώ τα 20 τελευταία χρόνια έζησε στην Αμερική.

►10:15 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής αποστολής για τη Λιβύη, τονίζοντας ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την μεταφορά πολιτών από τη χώρα, σε περίπτωση που το αποφασίσουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η δύναμη, που θα ονομαστεί EUFOR Libya, πρόκειται να υποστηρίξει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Η επιχείρηση θα κοστίσει 7,9 εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει τη δράση της αμέσως μόλις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τα επιχειρησιακά της σχέδια. Η EUFOR Libya θα εδρεύει στη Ρώμη, θα καθοδηγείται από τον ναύαρχο Κλαούντιο Γκοτιόζι και η θητεία της θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει κάτι διαφορετικό.

ΠΡΕΖΑ TV
2-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: