Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΗΟΠΟΜΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΑΖΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Τις ανησυχίες του Ισραήλ για την αποστολή του στολίσκου που θα επιχειρήσει να παραβιάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να παράσχει βοήθεια προς τους Παλαιστινίους εξέφρασε σήμερα ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Γκάμπι Λεβί, σε Τούρκους αξιωματούχους.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής εξέφρασε στους Τούρκους συνομιλητές του την ανησυχία που προκαλεί στη χώρα του η αποστολή εντός των προσεχών μηνών ενός στολίσκου οι συμμετέχοντες του οποίου  “διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στη Χαμάς”. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνιστά “πρόκληση στη βία” και “το ίδιο μήνυμα διαβιβάστηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ώστε να αποτραπεί ο απόπλους του στολίσκου”.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών της αποστολής τη Δευτέρα στην Αθήνα, ένας διεθνής στολίσκος με τη συμμετοχή ακτιβιστών από 50 χώρες, μία εκ των οποίων και η Τουρκία, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Γάζα μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Την ημέρα της ανακοίνωσης της αποστολής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να καλέσει την Ε.Ε. να εμποδίσει τον απόπλου του στολίσκου υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια αποστολή συνιστά σκόπιμη πρόκληση με στόχο να πυροδοτήσει έκρηξη στην περιοχή. Το ίδιο είχε ζητήσει στις αρχές του μήνα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο νέος στολίσκος θα κατευθυνθεί τον ερχόμενο μήνα στις ακτές της Γάζας καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έφοδο κομάντος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που συμμετείχε στη νηοπομπή αρωγής προς τη Γάζα, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι πολίτες.

Η ισραηλινή επιχείρηση καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Ύστερα από την άσκηση διεθνών πιέσεων το Ισραήλ διατείνεται ότι χαλάρωσε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς, ωστόσο διατηρεί τον αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό, την απαγόρευση των εξαγωγών και τους σκληρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών στην είσοδο και την έξοδο από τη Γάζα.

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: