Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

Κάλπες... θρησκευτικού διχασμού στη Νιγηρία

Μια διχασμένη Νιγηρία δείχνουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, με τον χριστιανικό νότο να στηρίζει τον απερχόμενο πρόεδρο και το νμουσουλμανικό βορρά να στηρίζει τον κύριο αντίπαλό του, Μουχαμάντου Μπουχάρι. Πάντως , σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων, ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν προηγείται με μεγάλη διαφορά του πρώην πολεμάρχου, Μουχαμάντου Μπουχάρι, και οι δύο αντίπαλοι δεν θα πάνε πιθανότατα σε δεύτερο γύρο. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που διοργανώθηκαν, υπό το βλέμμα των διεθνών παρατηρητών, στην αφρικανική χώρα από τον τερματισμό της στρατιωτικής χούντας το 1999.





Για να μην πάνε οι υποψήφιοι σε δεύτερο γύρο, θα πρέπει ο νικητής να εξασφαλίσει σχετική πλειοψηφία και τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ψήφων σε 24 από τα 36 κρατίδια. Ο Τζόναθαν, πρώτος αρχηγός του κράτους προερχόμενος από το Δέλτα του Νίγηρα, όπου βρίσκονται τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, έχει ήδη εξασφαλίσει το 25% σε 15 κρατίδια και επικράτησε στον χριστιανικό νότο, περιλαμβανομένης της πολυπληθέστερης πόλης Λάγος. Ο Μπουχάρι, πρώην επικεφαλής στρατιωτικής χούντας που έχει τη φήμη σκληρού και πειθαρχημένου πολιτικού και κατάγεται από τον μουσουλμανικό βορρά, απέσπασε το 60% στο Κάνο, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της βόρειας Νιγηρίας.
Σήμερα θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της αναμέτρησης, στην οποία διεκδίκησαν την προεδρία 19 συνολικά υποψήφιοι.

ΠΡΕΖΑ TV
18/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: