Τρίτη, Απριλίου 12, 2011

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΘΕΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jyrki Katainen, προειδοποίησε χθες πως θα μπορούσε να υπάρξει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση εάν η Ευρώπη δεν βοηθήσει την Πορτογαλία. Η δήλωση ήλθε καθώς η Katainen παλεύει να αποκρούσει τις προκλήσεις από τους αντιτιθέμενους στη διάσωση των περιφερειακών οικονομιών της Ευρώπης λίγο πριν τις γενικές εκλογές της Κυριακής. Η Πορτογαλία έχει εκλογές στις 5 Ιουνίου αλλά πρέπει την Παρασκευή να αποπληρώσει χρέη 4,5 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί να αντλήσει άλλα 7 δισ. τον Ιούνιο.


Σημειώνεται πως το συντηρητικό κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού του οποίου ηγείται η Katainen (η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης) παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα (20,2% των προτιμήσεων) σύμφωνα με δημοσκόπηση από την εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Το YLE, κρατικό μέσο ενημέρωσης, αναφέρει πως το λαϊκιστικό κόμμα των 'Αληθινών Φινλανδών' (True Finns Party) το οποίο αντιτίθεται στα ευρωπαϊκά σχέδια διάσωσης έπεσε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση (16,9% των προτιμήσεων) στην εν λόγω δημοσκόπηση, τάση που επιβεβαιώνει και άλλη δημοσκόπηση από το MTV3 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διαδέχθηκε τους "Αληθινούς Φινλανδούς" στη δεύτερη θέση (18%) με το Κόμμα του Κέντρου της πρωθυπουργού, Mari Kiviniemi να βρίσκεται στη τρίτη θέση (17,9%).

Όπως δήλωσε τον Φεβρουάριο η Katainen, η Φινλανδία δεν συμφωνεί στην αλλαγή των όρων δανεισμού της Ιρλανδίας. "Το μήνυμα είναι αυτό: το 2009 η Φινλανδία απώλεσε 40 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το 2009 τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας είχαν αρνητική απόδοση 17 δισ. ευρώ. Δεν θέλουμε αυτό να επαναληφθεί και, άρα, χρειάζεται να υποστηρίξουμε λύσεις που διατηρούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη" τόνισε η Katainen. Τέλος, όσον αφορά την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, δήλωσε πως "δεν έχει νόημα για μένα να δοθεί η δυνατότητα σε χώρες με κακή δημοσιονομική διαχείριση να μην πληρώσουν τα χρέη τους".

ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: