Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ..ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ…

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επισκέπτονται σήμερα την Λισσαβόνα για συνομιλίες σχετικά με τα 80 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, ανακοινώθηκε επισήμως από την Κομισιόν το Σαββατοκύριακο.
Η αποστολή θα θέσει τις βάσεις για τις πολιτικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ της αποκαλούμενης "τρόϊκα" και των πολιτικών κομμάτων της Πορτογαλίας την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε ο κοινοτικός εκπρόσωπος.



Οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν αύριο με τον Πορτογάλο υπουργό οικονομικών για να συζητήσουν τις "τεχνικές λεπτομέρειες" του σχεδίου, πρόσθεσε. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Πορτογαλία την Παρασκευή ώστε να εξέλθει από την κρίση χρεών, αλλά τόνισαν πως σε αντάλλαγμα η Πορτογαλία θα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερες περικοπές δημοσίων δαπανών, αυξήσεις φόρων και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Η Επιτροπή ελπίζει να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας για να συζητήσει το πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις πρόωρες εκλογές στις 5 Ιουνίου. "Στόχος είναι να έχουμε την ισχυρότερη δυνατή συναίνεση και μία καθαρή δέσμευση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών" δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Θυμίζουμε πως ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες ζήτησε την ευρωπαϊκή βοήθεια αφού η βουλή απέρριψε τον περασμένο μήνα τα μέτρα λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση μειοψηφίας οδηγώντας έτσι στην παραίτησή του. Έτσι, η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που θα δεχθεί βοήθεια πολλών δεκάδων δισ. για τη διάσωσή της. Η Πορτογαλία έχει δεχθεί πακέτα διάσωσης από το ΔΝΤ δύο φορές στο παρελθόν, στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Στο μεταξύ, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιέρκι Κατάινεν, σημείωσε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών που έλαβε χώρα στο Γκόντολο της Ουγγαρίας πως "Το νέο πακέτο λιτότητας που θα συνοδεύσει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Πορτογαλία, θα είναι πολύ πιο σκληρό από εκείνο που καταψήφισε η Βουλή". Ανάλογη ήταν και η παρατήρηση του Σουηδού ομολόγου του, που υποστήριξε ότι το αίτημα της Πορτογαλίας υποβλήθηκε «πολύ καθυστερημένα. Η απόφαση έπρεπε να έχει ληφθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο». Ο Άντερς Μπόργκ πρόσθεσε πως η κατάσταση στη χώρα «δεν εξελίσσεται καλά και δεν είμαι βέβαιος αν μπορούμε να εμπιστευθούμε την πολιτική ικανότητα της ηγεσίας της, για την εφαρμογή ενός προγράμματος στο οποίο θα έχει δεσμευτεί».

Η ηγεσία της Λισαβόνας είχε αντιπροτείνει να δοθεί η βοήθεια, στη βάση ενός «προσωρινού σχεδίου» ενόψει των εκλογών, πλην όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι η πρόταση ήταν εκτός του πλαισίου των αποφάσεων της ευρωζώνης. Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν υποστήριξε ότι η ΕΕ «μαζί με τις αρχές της χώρας - που είναι η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι άλλοι κομβικοί παράγοντες, όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - θα πρέπει να καθορίσουμε μια στρατηγική, που θα εγγυάται άμεσα μια συμφωνία με τα κόμματα για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ: «χρειάζεται σοβαρή δουλειά που δεν θάναι στη δημόσια θέα» τόνισε και συμπλήρωσε πως «βεβαίως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και όλες οι πολιτικές ευαισθησίες της χώρας».

Στη Φινλανδία τέλος, όπου έχουν προκηρυχτεί εκλογές για τις 17 Απριλίου, το κόμμα των «Αληθών Φινλανδών» (το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά) δήλωσε πως δεν θα εγκρίνει τη βοήθεια στην Πορτογαλία όταν το θέμα έρθει στη Βουλή της χώρας. Ο (Φινλανδός) επίτροπος Όλι Ρεν, σχολίασε σχετικά πως «εμπιστεύεται τη Φινλανδία, ότι με υπευθυνότητα θα στηρίξει το πρόγραμμα βοήθειας και δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας».

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: