Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

ΤΟ ΕΣΥ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Γίγαντα με πήλινα πόδια θυμίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά τα εκατοντάδες δισ. ευρώ που επί χρόνια έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση της υγείας στη χώρα μας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών.Το σύστημα μοιάζει με ένα τρύπιο βαρέλι που συνέχεια τρώει χρήματα, τα οποία απλώς… χάνονται και δεν αξιοποιούνται ποτέ για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Έτσι, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να ασφυκτιούν από ασθενείς που, ελλείψει οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνωστίζονται στις εφημερίες αναζητώντας έστω και στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη. Μάλιστα, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί. Με τη σημείωση, βέβαια, ότι ακόμη και σε αυτά, τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις στερούνται βασικών υλικών, όπως γάζες, σύριγγες και βαμβάκι, οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους. Το… εισιτήριο εισόδου στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είναι 5 ευρώ, ενώ οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εξετάσεις πληρώνονται έξτρα.

Η αναμονή της απελπισίας
Την ίδια στιγμή, οι αναμονές για ένα ραντεβού προκαλούν απελπισία. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του «Παπαγεωργίου», όπου η αναμονή για γαστροσκόπηση και γλαύκωμα είναι 224 και 233 ημέρες, αντίστοιχα, και του νοσοκομείου Κατερίνης, όπου η αναμονή για το διαβητολογικό ιατρείο είναι 183 ημέρες. Επίσης, στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου η αναμονή για μία μαστογραφία φτάνει τις 381 ημέρες, στο δε νοσοκομείο της Φλώρινας τις 120 ημέρες, ενώ για ραντεβού στο οφθαλμολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Γρεβενών οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν 111 ημέρες και για ραντεβού στο παιδιατρικό-διαβητολογικό ιατρείο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πρέπει να περιμένουν 251 ημέρες.

Στην μοίρα τους τα κέντρα υγείας
Απογοητευτική όμως είναι η εικόνα και στα κέντρα υγείας, τα οποία έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Μάλιστα, οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει ακόμη ένα βήμα, αδειάζοντάς τα από γιατρούς, τους οποίους μεταφέρουν στα νοσοκομεία, προκειμένου να τα ενισχύσουν. Αποτέλεσμα είναι οι διευθυντές των κέντρων υγείας να δίνουν μάχη για να γλιτώσουν το προσωπικό τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν, έστω και οριακά.
«Έχουν αρχίσει να μετακινούν τους γιατρούς, κυρίως τους γενικούς, από τα κέντρα υγείας και να τους πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, διότι δεν μπορούν να τα διαλύσουν όλα», λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας
Όσο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, φαίνεται ότι πολύ εύκολα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αποφασίζουν να κλείσουν κρεβάτια. Οι υποσχέσεις ετών έμειναν για πολλοστή φορά στα χαρτιά, αφήνοντας κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικώς. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Β΄ ΜΕΘ του «ΑΧΕΠΑ», όπου από την 1η Απριλίου η μονάδα απλώς… έκλεισε.
«Με πολλή ευκολία ο διοικητής της ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας είπαν ‘ναι’ στο κλείσιμο της Β΄ ΜΕΘ. Αυτό μπορεί να το κάνουν ακόμη και για εξοικονόμηση χρημάτων στο νοσοκομείο. Είναι απαράδεκτο με πόση ευκολία κλείνει μία μονάδα εντατικής θεραπείας επειδή έφυγαν δύο γιατροί. Όταν στο νοσοκομείο μας υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που ξεπερνά το 40%, αλλά οι νοσηλευτές κόβουν τα ρεπό και τις άδειές τους για να λειτουργήσουν τα τμήματα, οι κύριοι αυτοί, που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη, θα μπορούσαν να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι να επανδρωθεί η Β΄ ΜΕΘ», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «ΑΧΕΠΑ» Χαράλαμπος Κοροξενός.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, οι αριθμοί που αποτυπώνουν την κατάσταση στο ΕΣΥ πανελλαδικώς είναι οι εξής:
- 132 νοσοκομεία, 250 κέντρα υγείας, περισσότερα από 1.500 περιφερειακά ιατρεία και 34.000 κρεβάτια.
- 24.554 γιατροί και 73.448 άτομα λοιπό προσωπικό (νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό).
- 6,2 δισ. ευρώ είναι τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές
- 150 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά
- 5 ευρώ είναι το εισιτήριο εισόδου στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
- Οι αμοιβές για την επίσκεψη ασθενών στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων είναι: καθηγητές 90 ευρώ, αναπληρωτές καθηγητές 75 ευρώ, επίκουροι καθηγητές 60 ευρώ, λέκτορες 45 ευρώ. Για τους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ οι αμοιβές είναι: συντονιστές διευθυντές 80 ευρώ, διευθυντές 75 ευρώ, επιμελητές Α΄ 60 ευρώ, επιμελητές Β΄ 45 ευρώ και επιμελητές Γ΄ 30 ευρώ. Για τους γιατρούς νοσοκομείων που βρίσκονται σε άγονες περιοχές, οι αμοιβές είναι: συντονιστές διευθυντές 55 ευρώ, διευθυντές 50 ευρώ, επιμελητές Α΄ 40 ευρώ, επιμελητές Β΄ 30 ευρώ και επιμελητές Γ΄ 20 ευρώ.

Της Νικολέττας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2011

2 σχόλια:

Κωνσταντίνος Ν. Αθανασιάδης είπε...

Αν υπήρχε πολιτικός πολιτισμός στην ελλάδα το ίδιο πληθωρικός σαν την κοιλιά του Πάγκαλου δεν θα υπήρχε διαχωρισμός γιατί όλοι θα ήταν πάνω απ΄όλα ΕΛΛΗΝΕΣ . Αλλά άλλοι έχουν τα βοσκοτόπια πουι μας βόσκουν ..

Το σκάνδαλο της Μ.Μ. Λαύρας στη Σκύρο λέει τίποτα? Μήπως τα βοσκοτόπι του Πάγκαλου έχει σχέση μ΄αυτό? Αν όντως ΚΑΙ ο Πάγκαλος έχει βοσκοτόπια, όπως κι άλλοι βουλευτές,
http://journal-arpaxtes-2008.blogspot.com/2010/12/kontra-tv.html ( 1΄ 30΄΄)
ΤΟΤΕ ΕΞΗΓΕΙΤΕ και το ΓΙΑΤΙ σχετικό μήνυμα .. προσέξτε εκεί στο ( 1΄ 30΄΄)

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα λογοδοτήσουν οι υπουργοί υγείας της τελευταίας 20ετίας για τις προμήθειες των νοσοκομείων;