Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»…ΟΤΑΝ ΥΠΕΓΡΑΦΕΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΒΑΣΟΥΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΕΣ;ΡΕ ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ…

ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ...ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ...

Χωρίς αμφιβολία οι παρεμβάσεις της Βάσως Παπανδρέου από τις εκλογές του 2009 μέχρι σήμερα προκαλούν τουλάχιστον συζητήσεις και καταλήγουν στο ίδιο ερώτημα.«Πού το πάει η Βάσω;», αναρωτιούνταν στο ΠΑΣΟΚ και πριν από έναν χρόνο, όταν η πρώην υπουργός είχε πει σε μια «θυελλώδη» συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του κόμματος στη Βουλή, κοιτώντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου, «το σπίτι καίγεται και εμείς ασχολούμαστε με τις αλλαγές στη διαρρύθμιση!». Εκτοτε συνέχισε να πετά «ρουκέτες» - πάντα όμως σε κομματικές συνεδριάσεις. Προ ημερών αποφάσισε να δώσει συνέντευξη στο Διαδίκτυο, γιατί (λένε συνεργάτες της) ήθελε να εξηγήσει τι εννοεί όταν μιλά για αναδιάρθρωση του χρέους. Είχε προηγηθεί ακόμη ένα ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια αν δεν προκύψουν βελτιωτικές «παράγραφοι» στο κείμενο. Το ίδιο έκαναν οι περισσότεροι -σχεδόν- από τους συμμετέχοντες βουλευτές.



Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο δεν έμειναν απαθείς. Οπως αναμενόταν ασχολήθηκαν «ειδικά» με το θέμα - αλλά οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι η κ. Παπανδρέου είχε εγκαίρως και αρμοδίως ενημερώσει για τη διαφωνία της για τα «φρουτάκια» χωρίς συγκεκριμένους όρους. Η «βόμβα» ήρθε λίγες ημέρες αργότερα με τη συνέντευξή της, όπου περιέγραψε τις απόψεις της για την αναδιάρθρωση και αποκάλυψε ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί πέρυσι πριν από την ψήφιση του μνημονίου.

Η παραίτηση
«Αν ήθελα να το... πάω κάπου, δεν θα σκεφτόμουν να παραιτηθώ από βουλευτής», απαντά στους συνομιλητές της. Ελάχιστοι από αυτούς την «έζησαν» τον περασμένο Μάιο. Σκεφτόταν πράγματι να παραιτηθεί, αλλά γιατί δεν το έκανε; Η ίδια υποστήριζε ότι «πια είχαν φτάσει εκεί τα πράγματα που δεν υπήρχε άλλη λύση, αλλά ως οικονομολόγος γνώριζα τη συνέχεια»...

Ενα κράμα πολιτικού και οικονομολόγου, με την πρώτη ιδιότητα ως φαίνεται να κυριαρχεί όταν το δίλημμα αφορά το ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπανδρέου συνεχίζει να λέει τις απόψεις της. «Και θα τις λέω γιατί πιστεύω ότι βοηθάω την κυβέρνηση και τη χώρα», σημείωνε μόλις προχθές συζητώντας με κυβερνητικό στέλεχος που τη ρώτησε «για το μετά». «Η αναδιάρθρωση δεν είναι μονομερής διαδικασία, εγώ μιλώ για φιλική διαπραγμάτευση. Μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει κατά περίπτωση, είτε σε μία μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους είτε και στο λεγόμενο "κούρεμα"», επισημαίνει, ενώ όταν της λένε ότι με τις δηλώσεις της μπορεί να... ανεβάσει τα σπρεντ, μειδιά: «Τα... σπρεντ δεν περίμεναν τη δική μου δήλωση! Η συζήτηση έχει ανάψει στην Ευρώπη από τις απόψεις κορυφαίων πολιτικών και οικονομολόγων...».

Την κατηγορούν ότι τα λέει τώρα με καθυστέρηση. «Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή λύση τετραετίας και είμαι βέβαιη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει πραγματική διαπραγμάτευση», απαντούσε το καλοκαίρι του 2009 σε συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» σε ερώτηση για το έλλειμμα και το χρέος. Εναν χρόνο μετά στις 18 Ιουλίου του 2010 δήλωνε στο «Εθνος»: «Στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά όχι με κλειστά μάτια». Τότε οι μισοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για την «πικρία» της «επειδή ο Παπανδρέου δεν την αξιοποίησε στην κυβέρνηση» και οι άλλοι μισοί θύμιζαν ότι, ως γνωστόν, «η Βάσω όταν διαφωνεί, δεν μασάει τα λόγια της και τελευταίως το έχει παρακάνει»...

Η προειδοποίηση
Η αλήθεια είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 είχε ένα τετ α τετ στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Εγκυρότατες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι σε αυτήν τη συνάντηση, του είπε να «διαγράψει το προεκλογικό σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", να βγει στον κόσμο και να ανακοινώσει ότι το προεκλογικό πρόγραμμα "πάει πίσω" για δύο χρόνια και να πάρει άμεσα μέτρα. Από τότε συναντώνται στα ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ». Από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι «έχουν τηλεφωνηθεί κάποιες φορές με τον υπουργό».

Οι φίλοι της Βάσως Παπανδρέου εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να στρογγυλέψει τις φράσεις της εν συνεχεία - ειδικά αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να τις... κρύψει. Προσθέτουν ότι ξέρει καλά πώς κινούνται οι αγορές, έχει πολιτική εμπειρία και επαφές στην Ευρώπη, που της δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζει για τα δρώμενα και επίσης ότι «έχει συνείδηση ΠΑΣΟΚ που δεν της επιτρέπει να "παίζει" με την παράταξη».

Θα τη διαγράψετε; «Δεν ετέθη τέτοιο θέμα», απάντησε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρώην επίτροπο στην ΕΕ, που επί θητείας της προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα με αποτέλεσμα ο διεθνής Τύπος να την αποκαλεί «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας». Υπουργός ορκίστηκε το '96 επί Κ. Σημίτη - μόλις το '93 μετά την επιστροφή από την Ευρώπη (είναι ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) εκλέγεται βουλευτής στη Β' Αθηνών με 256.831 ψήφους, ενώ συμβάλλει στην επιτάχυνση-ολοκλήρωση των μεγάλων έργων προς τους Ολυμπιακούς.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο το μνημόνιο;

Ξεχάσαμε τα πεπραγμένα της Βασούλας όταν ήταν υπουργός;

Τις κομπίνες με Μπατατούδη;

Βασούλα επανάσταση με μίζες και ΠΑΣΟΚ δε γίνεται!

Δεν είναι ολη η κοινωνία στόκοι-ΠΑΣΟΚΟΙ;