Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

ΣΤΗΝ ΝΤΟΧΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Οι εξεγερμένοι θέτουν την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία ως προϋπόθεση για την εξεύρεση οποιασδήποτε διπλωματικής λύσης όσον αφορά στην έξοδο της Λιβύης από την κρίση. Σήμερα συνεδριάζει στην Ντόχα του Κατάρ η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, επιφορτισμένη με την πολιτική διαχείριση της διεθνούς επέμβασης στη χώρα. Παράλληλα, η Γαλλία και η Βρετανία πιέζουν τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εντείνουν τις επεμβάσεις και τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη.


Στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ, πρόκειται να πάρουν μέρος 20 χώρες, καθώς και τοπικές και διεθνείς οργανώσεις. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Αφρικανικής Ένωσης.

Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών της Λιβύης, θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη της Ντόχα από αντιπροσωπεία υπό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ενώ από μία από τις βασικές του επιδιώξεις είναι η αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ.

"Θέλουμε μία ξεκάθαρη και επίσημη αναγνώριση" εκ μέρους της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Μαχμούντ Σαμάμ, μέλος της αντιπροσωπείας, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως από τη διάσκεψη θα προκύψει μία de facto διεθνής αναγνώριση.

Οι ΗΠΑ όμως δεν θα εκπροσωπηθούν παρά από τον Ουίλιαμ Μπερνς, υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη της Ντόχα θα έχει άτυπες διαβουλεύσεις το μεσημέρι, στη συνέχεια επίσημη συνεδρίαση το απόγευμα και μία συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη και τη βοήθεια προς το λιβυκό λαό.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Βρετανία πιέζουν τους εκπροσώπους τους στο ΝΑΤΟ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την έξοδο από την κρίση της Λιβύης, καθώς και τις στρατιωτικές τους επχειρήσεις στη χώρα. Ωστόσο, η Ισπανία και η Ιταλία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για κάτι τέτοιο, κρίνοντας ότι «οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εκτυλίσσονται καλά» και ότι «περαιτέρω ενίσχυση» δεν είναι απαραίτητη.

«Δεν θα δεχτούμε καμία πρωτοβουλία για πολιτική διευθέτηση αν δεν αποχωρήσουν ο Καντάφι και οι γιοι του από την εξουσία», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Μαχμούντ Σαμάν.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, έθεσε στις ίδιες βάσεις την αποδοχή της εκεχειρίας που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση, την οποία είχε αποδεχτεί ο Καντάφι.

Η Αφρικανική Ένωση είχε προτείνει την άμεση κατάπαυση των εχρθροπραξιών, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την έναρξη διαλόγου με προοπτική μιας πολιτικής μετάβασης, αλλά δεν είχε θέσει το θέμα της αποχώρησης από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 40 χρόνια. Κατά την εξέγερση στη Λιβύη εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 30.000 τραυματίστηκαν και 20.000 έχουν εξαφανιστεί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι οι Λίβυοι ηγέτες πρέπει ν’ αποχωρήσουν ώστε «να δώσουν στη χώρα τους τη δυνατότητα ν’ αναπτυχθεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει βιώσιμο μέλλον για τη Λιβύη, αν δεν φύγει από την εξουσία ο Μουαμάρ Καντάφι.

Η κατάσταση στο πεδίο των μαχών στη Λιβύη

Η Μισράτα παραμένει το στρατηγικό σημείο για την έκβαση των μαχών στη χώρα. Η περιοχή βομβαρδίζεται επί επτά εβδομάδες. Στο κέντρο της πόλης, κτίρια και δρόμοι είναι κατεστραμμένοι, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα. «Έχουμε αρκετούς μαχητές στις τάξεις μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σύγχρονα όπλα. Αν εξοπλιστούμε, θα διώξουμε τις δυνάμεις του Καντάφι σε λίγες μέρες», δήλωσε ένας μαχητής των αντικαθεστωτικών.

Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι η κυβέρνηση «θα κάνει το καλύτερο για τον πληθυσμό της Μισράτα» και έδωσε την άδεια σ’ ένα τουρκικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια να προσεγγίσει στην πόλη.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έστειλε ένα πλοίο στη Μισράτα, για να παραλάβει χιλιάδες πρόσφυγες.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στα περίχωρα του Ζιντάν και κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, όπου οι εξεγερμένοι προσπαθούσαν να σταματήσουν τις κινήσεις του λιβυκού στρατού που είχαν στόχο ν’ αποκόψουν την επικοινωνία μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων.

Επίσης, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν χθες στα περίχωρα της Ναλούτ, στη δυτική Λιβύη.

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: