Σάββατο, Απριλίου 23, 2011

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ ...ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ…ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Η λύση να κρύβονται όλα τα προβλήματα κάτω από το... χαλί φαίνεται πως είναι πλέον ιδιαιτέρως γνωστή στο υπουργείο Υγείας.
Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου αποκεφαλίστηκε η διοικήτρια και ο αναπληρωτής διοικητής επειδή είχαν μεγάλη... φαντασία και επικαλέσθηκαν ελλείψεις, τα πάντα λειτουργούν ρολόι... Με κάποιες μικρές λεπτομέρειες βέβαια.

Για παράδειγμα:



Απουσιάζει εδώ και καιρό το βλενολυτικό πρόπλυσης των ενδοσκοπίων, ένα υγρό καθαρισμού των εργαλείων πριν την αποστείρωση, που κοστίζει μόλις 29 ευρώ. Χωρίς αυτό όμως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία ή άλλες επεμβατικές διαδικασίες. Η λύση που βρίσκουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι προφανώς είναι άγνωστη στον Αν. Λοβέρδο. Στέλνουν τους συγγενείς στις εταιρείες να προμηθευτούν το υλικό με δικά τους χρήματα ή αναζητούν κονδύλια από λογαριασμούς του πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν οι ειδικές συσκευές για τους ορούς που ρυθμίζουν τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου. Τι κι αν τα στελέχη του υπουργείου είδαν γεμάτες τις αποθήκες όταν ακόμη και οροί δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Χαρτοβάμβακας και βαμβάκι είναι είδος άγνωστο πια. «Είδα με τα ίδια μου τα μάτια νοσηλεύτρια να καθαρίζει το χέρι ασθενούς με χαρτοπετσέτα για να βάλει τον φλεβοκαθετήρα», έλεγε απηυδισμένος γιατρός του νοσοκομείου. Και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα η κατάσταση είναι ανάλογη. Στο «Αττικόν» οι γιατροί και το προσωπικό προειδοποιούν τους ασθενείς ότι θα υποστούν μεγάλη αναμονή και αν νοσηλευθούν μπορεί να τοποθετηθούν και σε ράντζο στο διάδρομο αλλά, όπως διευκρινίζουν, «χωρίς την ευθύνη του προσωπικού».

Για είδη όπως σύριγγες, συσκευές ορού, συνδετικά ενδοφλέβιων γραμμών, δίνεται καθημερινή μάχη για την ανεύρεσή τους, καθώς το νοσοκομείο τα προμηθεύεται με το σταγονόμετρο. Μάλιστα όπως λένε οι εργαζόμενοι, «οι υπεύθυνοι φροντίζουν να δίνουν μικρές ποσότητες των υλικών στα επείγοντα και στα χειρουργεία, ώστε να μη φαίνονται οι ελλείψεις».

Στο «Θριάσιο», από την άλλη, οι γιατροί του αναισθησιολογικού τμήματος και των χειρουργείων έχουν βαρεθεί να καταμετρούν τα υλικά που απουσιάζουν. Αντλίες μετεγχειρητικής αναλγησίας, καθετήρες, σωλήνες levine, βελόνες και ράμματα λείπουν από τα ράφια, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που απεστάλη στον διοικητή του νοσοκομείου, «η τραγική και απαράδεκτη αυτή έλλειψη δημιουργεί κινδύνους στην ασφαλή αντιμετώπιση των χειρουργικών ασθενών».

Πώς λοιπόν να μην προειδοποιούν οι γιατροί ότι θα διακόψουν τα χειρουργεία και θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα;

Και στην περιφέρεια τα προβλήματα είναι αντίστοιχα. Στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας οι εργαζόμενοι έχουν γίνει... κυνηγοί συριγγών, ραμμάτων και βαμβακιού για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς λείπουν γάντια, φλεβοκαθετήρες, ασκοί αιμοληψίας, σωληνάκια για μικροβιολογικές εξετάσεις, ακόμη και σκόνη πλυντηρίου!

Παρ' όλ' αυτά ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι οι ελλείψεις είναι φανταστικές και το πρόβλημα στο ΕΣΥ θα λυθεί με τις συγχωνεύσεις...
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
23-4-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: