Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

ΟΧΥΡΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΛΕΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το βρετανικό τραπεζικό σύστημα δήλωσε πως οι τράπεζες πρέπει να διακρατούν περισσότερη ρευστότητα σαν απόθεμα προκειμένου να προστατευτούν έναντι μελλοντικών κρίσεων και πως οι πιστωτές, όχι οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να επιβαρύνονται με τις όποιες ζημιές. Η Επιτροπή δήλωσε επίσης πως εξετάζει μορφές οχύρωσης των βρετανικών τραπεζών υπό τις οποίες η λιανική τραπεζική θα εκτελείται από μία ξεχωριστή θυγατρική στα πλαίσια ενός ευρύτερου τραπεζικού ομίλου.


Ο Sir John Vickers, πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε στο BBC πως "ο συνολικός διαχωρισμός της λιανικής από την επενδυτική τραπεζική δεν είναι αναγκαίος" και πως "οι βρετανικές εμπορικές τράπεζες μπορούν να προστατευθούν με δικά τους αποθεματικά κεφάλαια, ενώ άλλα τμήματα των τραπεζών πρέπει να αφεθούν να χρεοκοπήσουν". Συμπλήρωσε, δε, πως αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετα κόστη στις τράπεζες, μερικές από τις οποίες θα κλείσουν στα πλαίσια της οικονομίας.

"Το κόστος του κεφαλαίου θα αυξηθεί" δήλωσε ο Sir John, αλλά τα κόστη των επενδυτικών τραπεζών θα είναι μεγαλύτερα αυτών των εμπορικών τραπεζών. Ωστόσο, τα κόστη αυτά θα αντισταθμιστούν με το παραπάνω από τα οφέλη που θα αποφέρει η ουσιαστική μείωση της πιθανότητας και των επιπτώσεων μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανέφερε η έκθεση.

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: