Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν δημοκρατία σε διάφορες αραβικές χώρες, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι στους διαδηλωτές «αξίζει υποστήριξη, όχι σφαίρες». Πρόκειται για μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, από τότε που ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.


Σε μια από τις σπάνιες ανακοινώσεις που έχει εκδώσει για τις ταραχές σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι θα ζητήσει από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του να συζητήσουν τη "σοβαρή αυτή κατάσταση" σε προγραμματισμένη Σύνοδό τους τον ερχόμενο μήνα.

"Τα αιτήματα του κόσμου για ελευθερία και δημοκρατία είναι αιτήματα που χρειάζονται υποστήριξη (...) και όχι σφαίρες στο στήθος των διαδηλωτών", τονίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή αυτή, αντίγραφο της οποίας έλαβε σήμερα το  πρακτορείο Reuters.

"Ζητούμε από τα αραβικά καθεστώτα και τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε μεταρρυθμίσεις και να τις επιταχύνουν, να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών και να γλιτώσουν τους πολίτες τους από την αιματοχυσία", προσθέτει.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη αραβική χώρα, αλλά επισημαίνεται ότι οι εξεγέρσεις που ανέτρεψαν τους ηγέτες της Τυνησίας και της Αιγύπτου, καθώς και οι διαδηλώσεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη "σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον αραβικό κόσμο (...) της οποίας ηγούνται οι νέοι που επιζητούν ένα καλύτερο παρόν και ένα λαμπρότερο μέλλον".

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν στο Κάιρο τον ερχόμενο μήνα για να συζητήσουν για τις ταραχές. Η ημερομηνία της Συνόδου δεν έχει οριστεί επίσημα μέχρι στιγμής, ωστόσο το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι η Σύνοδος θα γίνει στις 8 Μαΐου.
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: