Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας προετοιμάζονται να προσφύγουν στην διεθνή δικαιοσύνη σε βάρος της Ισλανδίας προκειμένου να τους επιστραφούν τα 4 δισ. ευρώ που έχασαν όταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε. Το Σάββατο που μας πέρασε οι Ισλανδοί πολίτες σε δημοψήφισμα είπαν για δεύτερη φορά όχι στην καταβολή αποζημιώσεων προς τις δύο χώρες. Το προηγούμενο δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2010.


 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψήφισματος στην Ισλανδία, το οποίο απέρριψε το σχέδιο αποπληρωμής,  το 59% τάχθηκε κατά  και το 41% υπέρ της αποπληρωμής.

Η Βρετανία δήλωσε απογοητευμένη από την αρνητική ψήφο, ενώ ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών δήλωσε πως ο χρόνος των διαπραγματεύσεων τελείωσε.

Ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών Steingrimur Sigfusson επισήμανε πως η δικαστική επίλυση της υπόθεσης θα πάρει πάνω από ένα χρόνο, αλλά δήλωσε στο BBC πως "είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως η Βρετανία και η Ολλανδία θα αρχίσουν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους αργότερα προς το τέλος του έτους".

Υπογράμμισε πως η χρεοκοπημένη τράπεζα θα μπορέσει να αποπληρώσει το 90% περίπου των υποχρεώσεών της προς την Βρετανία και την Ολλανδία κυρίως πουλώντας περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Σημειώνεται πως μετά την κατάρρευση της ισλανδικής τράπεζας Icesave και άλλων δύο τραπεζών οι Ισλανδικές αρχές αποζημίωσαν τους ντόπιους καταθέτες αλλά όχι και τους ξένους. 'Ετσι, οι Βρετανοί και Ολλανδοί καταθέτες αποζημιώθηκαν από τις κυβερνήσεις τους οι οποίες τώρα διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων τους.

Η Ισλανδή πρωθυπουργός, Johanna Sigurdardottir, δήλωσε πως η αρνητική ψήφος αποτέλεσε τη χειρότερη επιλογή η οποία διχοτόμησε τη χώρα σε δύο μέρη.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της Ισλανδίας γιατί η επίλυσή του θα επιτρέψει στη χώρα να επανέλθει στις διεθνείς αγορές για την αναχρηματοδότηση της ενώ θα της ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στην Ε.Ε.

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: