Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Τουλάχιστον 409 διαδηλωτές τραυματίσθηκαν από τα πυρά αστυνομικών σήμερα στην Υεμένη. Οι νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το πρωί όταν χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν σε ένα από τα προεδρικά παλάτια στην πόλη Χουντάιντα της Ερυθράς Θάλασσας, διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πόλη Ταϊζ χθες όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν.


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και χημικών.

Οι διαδηλώσεις, έχουν φέρει την κυβέρνηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 32 χρόνια, στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Όμως ο πρόεδρος κάλεσε χθες να "τερματιστεί η βία", αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει σύντομα από το θώκο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "New York Times", αρχίζει να αποσύρει την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και να προσανατολίζεται προς τη διευκόλυνση της αποχώρησής του από την εξουσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσινγκτον, υποστήριξε επί μακρόν τον πρόεδρο της Υεμένης που βρίσκεται στην εξουσία από το 1978, ενώ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα "απέφυγε την άσκηση δημόσιας κριτικής" εναντίον του. Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους συμμάχους τους της Υεμένης ότι, δεδομένου του σημαντικού λαϊκού κινήματος αμφισβήτησης με το οποίο είναι αντιμέτωπος, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί η παραμονή του στην εξουσία και οφείλει να αποχωρήσει.

Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα , οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα, ενώ η πρόταση που εξετάζεται είναι η παράδοση της εξουσίας σε προσωρινή κυβέρνηση μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών, σύμφωνα με αξιωματούχο της Υεμένης.

ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: