Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΟΥΜΑΛΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

Ο “υποψήφιος του λαού” Ογιάντα Ουμάλα καταλαμβάνει την πρώτη θέση με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού που δόθηκαν σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα.
Ο Ουμάλα που θεωρείται αριστερός εθνικιστής ακολουθείται από τη δεξιά πολιτικό Κέικο Φουχιμόρι και τον πρώην τραπεζίτη της Γουόλ Στριτ Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι.



Με καταμετρημένα σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοδελτίων (64,2%) ο Ουμάλα καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 28,06% των ψήφων, η κόρη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι τη δεύτερη με 22,49% και ο Κουσίνσκι την τρίτη με 22,29%.

Αν και την τελευταία δεκαετία καταγράφεται ανάπτυξη της οικονομίας, τουλάχιστον το ένα τρίτο των Περουβιανών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ του Ουμάλα, του καταγόμενου από τις Άνδεις πρώην αξιωματικού του στρατού με τις ιθαγενικές ρίζες που αυτοπροβάλλεται ως άνθρωπος του λαού.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δύο συνυποψήφιοί του θα δυσκολευτούν να κερδίσουν τον Ουμάλα στο δεύτερο γύρο, ενώ οικονομικοί αναλυτές έχουν αρχίσει να προδικάζουν ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ενδέχεται να “βλάψουν” την οικονομία της χώρας.

Η 35χρονη Φουχιμόρι τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής προσαρμοσμένης στην “ελεύθερη αγορά”, ενώ παράλληλα τη “στοιχειώνει” το πολιτικό παρελθόν του πατέρα της, ο οποίος εκτίει ποινές κάθειρξης για διαφθορά και για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί της προεδρίας του, όταν εξαπέλυσε μια σκληρή εκστρατεία πάταξης των μαοϊκών ανταρτών.

Ο 72χρονος Κουσίνσκι από την άλλη, πρώην πρωθυπουργός και γόνος Ευρωπαίων δυσκολεύεται να αποσπάσει ψήφους από τους ιθαγενείς στις επαρχίες και η υποστήριξή του προέρχεται από τους ανήκοντες στη μεσαία και ανώτερη τάξη της πρωτεύουσας.

Ο 48χρονος Ουμάλα που είχε ηγηθεί της βραχυχρόνιας στρατιωτικής στάσης το 2000, έχει αμβλύνει τις αντικαπιταλιστικές τοποθετήσεις του μετά την ήττα που υπέστη με πολύ μικρή διαφορά στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2006. Στο πλαίσιο αυτό έχει προσπαθήσει να εμφανιστεί ότι βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Έχει δηλώσει έτοιμος να προβεί σε πολλούς συμβιβασμούς “για να ενώσουμε το Περού” και ότι “τα κοινωνικά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου”.

Οι αντίπαλοί του τον “κατηγορούν” ότι σχεδιάζει να επιβάλει κρατικιστικές πολιτικές που θα θέσουν σε κίνδυνο τις ύψους 40 δισ. δολαρίων ξένες επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στους κλάδους των ορυχείων και της ενέργειας.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις κατηγορίες ο Ουμάλα άρχισε να φορά κοστούμια και να δηλώνει πιστός καθολικός, ενώ παράλληλα υπόσχεται να διαχειριστεί την οικονομία με “σωφροσύνη”, να σεβαστεί την οικονομία της Κεντρικής Τράπεζας και να τηρήσει τις υφιστάμενες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες του Περού. Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να έχουν καθησυχάσει μερίδα της Γουόλ Στριτ και απέσπασαν από τον οίκο αξιολόγησης Moody's την αναφορά ότι το αξιόχρεο του Περού δεν θα υποβαθμιστεί.

Ο πρώην πρόεδρος Αλεχάντρο Τολέδο -που αν και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν την πρώτη θέση κατέλαβε την τέταρτη με 15,1%- δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως τόσο οι ελίτ όσο και η “αδέξια” δημόσια διοίκηση δεν έχουν αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες κάνοντας λόγο για μια “κλήση αφύπνισης” απέναντι σ' ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που “δεν αφορά την πλειοψηφία των Περουβιανών κι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γι' αυτό στην κάλπη”.

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: