Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

ΑΜΑΧΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ…ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΘΩΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟ…

Τα διλήμματα που «βασανίζουν» το ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πολλά, όμως η κρίσιμη απόφαση που καλείται να λάβει είναι αν μπορεί να διατηρήσει την ενότητά του χωρίς τις ΗΠΑ σε ηγετικό ρόλο και παράλληλα να ολοκληρώσει την αποστολή του, ήτοι την προστασία των αμάχων.Η δυστοκία στους κόλπους της Συμμαχίας ήταν εμφανής από την έναρξη των επιχειρήσεων και συνεχίζεται όσο γίνεται επιτακτική η ανάγκη να συντομεύει η στρατιωτική δράση προκειμένου να μην ενοχληθεί η κοινή γνώμη στις χώρες που συμμετέχουν, αλλά και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.


Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ομπάμα, ο Σαρκοζί και ο Κάμερον συνυπέγραψαν επιστολή όπου τονίζουν πως το μέλλον της Λιβύης δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον Καντάφι, στέλνοντας το μήνυμα προς τα λοιπά μέλη του ΝΑΤΟ ότι η στόχευση της επέμβασης οφείλει να στραφεί προς την απομάκρυνση του καθεστώτος και την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για την επόμενη ημέρα.

Μια πιθανή συμφωνία, όμως, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι δύσκολη, όπως φάνηκε από την απροθυμία των μελών του ΝΑΤΟ να στείλουν επιπλέον αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στις αποστολές. Οσο συνεχίζεται, όμως, η αδυναμία της Δύσης -και κυρίως της Ευρώπης- να βρει κοινό τόπο τόσο εντείνεται το δράμα των αμάχων στη Λιβύη και των ξένων που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Μιζράτα.

Προπύργιο
Η Μιζράτα είναι το τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων στη δυτική πλευρά της χώρας και το θέατρο των μεγαλύτερων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών τις τελευταίες ημέρες.

Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπός τους, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως σε φάρμακα, ενώ ο αριθμός των μεταναστών που περιμένουν να μεταβιβαστούν σε πλοία για να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη πόλη ξεπερνά τις 8.000. Οι περισσότεροι προέρχονται από Αίγυπτο και Νιγηρία και οι υπόλοιποι από Μπαγκλαντές, Γκάνα και Σουδάν.

Παρά τις δυσκολίες, τουλάχιστον ένα πλοίο κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι και να ξεφορτώσει 400 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, όμως οι ανάγκες είναι αυξημένες. Επιπλέον, ο αριθμός των επιβατών που μπορεί να μεταφέρει ένα πλοίο δεν υπερβαίνει τους 800, γεγονός που προκαλεί απελπισία τόσο στους μετανάστες που περιμένουν σε άθλιες συνθήκες όσο και στους ιθύνοντες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που καλούνται να θεσπίσουν αυστηρά κριτήρια για να επιλεγεί η σειρά με την οποία θα επιβιβάζονται στα πλοία.

Η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική και για τους ντόπιους, με τους αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για ακρωτηριασμούς και βίαιες δολοφονίες και από τις δύο πλευρές. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 1.000 άτομα, εκ των οποίων περισσότερα από 25 μόνο την περασμένη Πέμπτη.

Για τη Δύση
Αίνιγμα η αντιπολίτευση

Το ερώτημα που ταλανίζει τα μέλη του ΝΑΤΟ για το εάν πρέπει να εξοπλίσουν απευθείας τους αντάρτες ή να συνεχίσουν την παροχή όπλων διά της πλαγίας οδού λαμβάνει άλλη διάσταση εξαιτίας των ελλιπών πληροφοριών για το προφίλ των αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, οι υπηρεσίες πληροφοριών διαπιστώνουν ότι είναι εντελώς ανοργάνωτοι, με αποτέλεσμα να συμπεραίνουν ότι η οργάνωση και ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών θα απαιτούσε χρόνια μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μπορούν αφενός να απωθήσουν τον Καντάφι και αφετέρου να συστήσουν κάποια λειτουργική κυβέρνηση. Οπότε θεωρείται απολύτως αναγκαία η συνδρομή της Δύσης με στρατιωτική βοήθεια, εμπάργκο σε εξαγωγές και εισαγωγές και μεγαλύτερο πάγωμα των λογαριασμών της χώρας.

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
    Οι πληροφορίες παραμένουν συγκε­­­χυμένες σε όλα τα μέτωπα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν αντικειμενικοί παρατη­ρη­τές και ταυτόχρονα το καθεστώς Κα­ντάφι επιδίδεται σε έναν πόλεμο προ­παγάνδας. Σε αντίθεση με τα στοι­χεία που δίνει στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς ακόμη και στην Τρίπολη, η δημόσια τηλεό­ραση μετέδωσε εικόνες του συνταγ­μα­­­­­­­τάρ­χη να κυκλοφορεί στην πόλη χωρίς κάποια προστασία και τη ζωή στην πρωτεύουσα να ακο­λου­θεί τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: