Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΒΛΕΠΕΙ Η Ε.Ε.

Η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», που επιβάλλει την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη, θα πρέπει να αναθεωρηθεί, υποστήριξε χθες ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ελληνας βουλευτής-μέλος της Συνέλευσης του ΣτΕ, αφού επισήμανε στον επίτροπο ότι χώρες υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σηκώνουν μόνες τους το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, τον ρώτησε αν πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, έτσι ώστε η Ευρώπη να είναι έμπρακτα αλληλέγγυα στη διαχείριση αυτού του προβλήματος.


Ο επίτροπος, έχοντας υπόψη του την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καταδικάστηκαν Ελλάδα και Βέλγιο και τέθηκε υπό αμφισβήτηση η χρησιμότητα της σχετικής συμφωνίας, αναγνώρισε στην απάντησή του ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, να αναλαμβάνουν πολύ περισσότερη ευθύνη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα πρέπει να υπάρξει μια λογική, μια αναθεώρηση, μια μεταρρύθμιση του «Δουβλίνου ΙΙ» γιατί τα προβλήματα είναι υπαρκτά, συμπέρανε ο επίτροπος Χάμαρμπεργκ. sisour@orange.fr Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: