Σάββατο, Απριλίου 23, 2011

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ «ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ…ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Αυστηρότερες γίνονται οι κυρώσεις για τους επίορκους, επιμηκύνεται ο χρόνος παραγραφής των παραπτωμάτων, τίθεται προθεσμία ενός μήνα για ολοκλήρωση των ΕΔΕ
Σκληρότερες ποινές εις βάρος των επίορκων υπαλλήλων και αποκλεισμό των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. «Κερκόπορτα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διώξεις υπαλλήλων για ήσσονος σημασίας αφορμές» σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ.



Η ατιμωρησία στο Δημόσιο ωστόσο έχει χτυπήσει κόκκινο. Κάθε χρόνο στις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης φτάνουν κατά μέσον όρο 3.000 υποθέσεις υπαλλήλων που έχουν περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο. Πέρυσι από το σύνολο των υποθέσεων περίπου 40 περιπτώσεις οδηγήθηκαν στην απόλυση από το δευτεροβάθμιο, ενώ όσοι προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια σε μεγάλο ποσοστό επιστρέφουν στην υπηρεσία...

«Κανείς δεν φοβάται τίποτα και γι' αυτό και υπάρχει αυτή η εικόνα της ατιμωρησίας στο Δημόσιο» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο γενικός επιθεωρητής Μ. Ρακιντζής. «Πρέπει άμεσα να αλλάξει η σύνθεση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και, το κυριότερο, ο χρόνος παραγραφής ενός αδικήματος να υπολογίζεται από την ημέρα που έγινε γνωστό το παράπτωμα, κι όχι από την ημέρα τέλεσής του. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση...»!

Οι βασικές αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών συνοψίζονται στα εξής:

1. Συστήνονται πενταμελή πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρόεδρος θα είναι δικαστής και μέλη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, είτε εν ενεργεία δικαστές, και δύο διευθυντές από άλλα υπουργεία, κατόπιν κληρώσεως, με ετήσια θητεία.

«Είναι αδιανόητο στην περίπτωση που τίθεται θέμα απόλυσης ενός υπαλλήλου όχι για ποινικού τύπου παραβατικότητα αλλά, π.χ., για θέματα συμπεριφοράς να μην υπάρχει εκπροσώπηση των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια» σχολιάζει ο Σπ. Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. «Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε!»

2. Τίθεται προθεσμία ενός μήνα για την περάτωση όλων των ΕΔΕ, καθώς μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται καμία προθεσμία στο υφιστάμενο Πειθαρχικό Δίκαιο.

3. Αυτοδίκαιη αργία για τους υπαλλήλους που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

4. Αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων σε 5 χρόνια και για τα σοβαρά παραπτώματα σε 10 χρόνια. Σήμερα ο χρόνος παραγραφής είναι 2 χρόνια και για τα σοβαρά παραπτώματα 5 χρόνια.

5. Η επιτροπή προτείνει επίσης να υπάρχει συνδυασμός ποινών, πειθαρχικές και οικονομικές (σ.σ.: σήμερα δεν προβλέπεται), για τα σοβαρά παραπτώματα. Η οικονομική κύρωση προτείνεται να είναι από 3.000 έως 30.000 ευρώ.

6. Προτείνεται επίσης όταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, να προβλέπεται κύρωση από 10.000 έως 100.000 ευρώ!

7. Για τους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται προβλέπεται η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, «διότι η πειθαρχική ποινή δεν έχει πλέον κανένα νόημα» σημειώνουν μέλη της επιτροπής. Σήμερα η καταδικαστική πειθαρχική απόφαση με τη συνταξιοδότηση μένει ανεκτέλεστη.

8. Αυστηροποιούνται σχεδόν στο διπλάσιο απ' ό,τι σήμερα οι πειθαρχικές ποινές, με πρόβλεψη για πρόστιμο έως 12 μήνες, υποβιβασμό έως 2 βαθμούς, προσωρινή παύση έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών.

9. Προβλέπεται ακόμη ότι, αν ένας προϊστάμενος παραλείψει να επιβάλει ένα πρόστιμο σε υφιστάμενό του, τότε να ελέγχεται κι ο ίδιος πειθαρχικά.

10. Η παραγραφή των αδικημάτων με οικονομικό περιεχόμενο θα ξεκινάει από την ημέρα που έγινε γνωστό. Επιπλέον, αυξάνονται τα όρια των ποινών που θα επιβάλλουν οι προϊστάμενοι, επίσης όσοι έχουν πειθαρχικές ποινές θα χάνουν το δικαίωμα προαγωγής. Τέλος, καθιερώνεται ως πειθαρχικό παράπτωμα και η μη ανάρτηση πράξεων στη «Διαύγεια».

Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
23-4-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: