Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΝΑΛΗΨΗ

Χρειάζεστε μετρητά εδώ και τώρα; Αν οι επιλογές σας είναι είτε να κάνετε ανάληψη από την πιστωτική σας κάρτα είτε να πάρετε ανοικτό δάνειο, τότε ενημερωθείτε εδώ για την τρίτη και κατά κοινή ομολογία πιο συμφέρουσα εναλλακτική δανεισμού. Την λιγότερη γνωστή υπερανάληψη από τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
  Η υπερανάληψη, γνωστή και ως overdraft, είναι ουσιαστικά ένας τρεχούμενος λογαριασμός  (συνήθως της μισθοδοσίας) και σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη μπορείτε να ζητήσετε από την τράπεζα στην οποία είστε πελάτης, να “σηκώσετε” περισσότερα χρήματα από αυτά που έχετε κατατεθειμένα. Το ανώτατο ποσό που επιτρέπεται να κάνετε (υπερ)ανάληψη υπολογίζεται περίπου στα 5.000 – 6.000 ευρώ κατά μέσο όρο.


Το ποσό αυτό τοκίζετε, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, με επιτόκια ύψους 10% - 12% κατά μέσο όρο. Υπάρχουν βέβαια και τράπεζες με πιο συμφέρουσες χρεώσεις όπως και άλλες με πιο τσουχτερές. Σε κάθε περίπτωση όμως τα επιτόκια για την υπερανάληψη είναι πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά των πιστωτικών καρτών που για ανάληψη μετρητών ξεπερνούν το 18% κατά μέσο όρο.


Το overdraft επίσης υπερτερεί και από τα ανοικτά δάνεια κι ας έχουν περίπου την ίδια επιτοκιακή επιβάρυνση και ετήσια έξοδα (έως και 120 ευρώ). Ο λόγος; Η υπερανάληψη μπορεί να εξοφληθεί ταχύτερα διότι κάθε φορά που κατατίθεται ο μισθός σας, η τράπεζα “τραβάει” άμεσα το οφειλόμενο ποσό σε αντίθεση με τα ανοικτά δάνεια όπου οι περισσότεροι πελάτες συνηθίζουν να καταβάλλουν την ελάχιστη μηνιαία δόση διαιωνίζοντας με αυτό τον τρόπο το χρέος τους προς την τράπεζα. Επομένως η υπερανάληψη έχει λιγότερες τοκοφόρες ημέρες απ' ότι ένα ανοικτό δάνειο άρα και μικρότερη επιβάρυνση από τόκους.


Τι να προσέξετε

► Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν πλέον την εναλλακτική της υπερανάληψης ακόμη και από απλούς τρεχούμενους λογαριασμούς (όχι μόνο μισθοδοσίας) με δυνατότητα καταβολής μόνο της ελάχιστης μηνιαίας δόσης (συνήθως 1,5% επί της συνολικής οφειλής). Ωστόσο κάτι τέτοιο εξανεμίζει τα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής δανεισμού καθώς μετατρέπετε ουσιαστικά σε ανοικτό δάνειο κάτι που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μακρινό ορίζοντα αποπληρωμής.
Παρακάτω ακολουθεί πίνακας με όλα τα επιτόκια υπεραναλήψεων όπως τα παρέχουν οι ίδιες οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα επιτόκια για την υπερανάληψη


Τράπεζα Επιτόκιο υπερανάληψης από τρεχούμενο λογαριασμό
Alpha 12,25%
T Bank
(πρώην Aspis)
12,00%
Citibank 10,90%
Eurobank Ergasias 12,20% - 14,70%
FBB 10,50%
HSBC ΕΚΤ+ spread 6,40%
Marfin 8,50%
Millennium 15,40%
Proton 11,50%
Αγροτική 10,25%
Αττικής 11,50%
Γενική 14,50% (ΒΕΚ + spread)
Εθνική 13,00%
Ελληνική 9,85%
Εμπορική 9,75% 
Κύπρου 9,80% + spread 3% - 4%
Πειραιώς 13,70% (Euribor 1M + spread)
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 13,05%
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος (τελευταία ενημέρωση 11/04/2011) Οπως διευκρινίζεται από την ΤτΕ οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τρίτες πηγές (τράπεζες) και μεταφέρονται όπως εδόθησαν, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.
! Οι παραπάνω πληροφορίες για τα επιτόκια των τραπεζών αποσκοπούν στην παροχή πληροφόρησης και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παροχή συμβουλής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: