Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

ΤΡΟΪΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συνάντησηκορυφής στην Αθήνα µε τη συµµετοχή του Ντοµινίκ Στρος-Καν,του Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του Ολι Ρεν µελετά να στήσει η τρόικα προκειµένου να επιτευχθεί νέα πολιτική συµφωνία για ένα πολύ αυστηρό οικονοµικόπρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής καιδιαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων.

Η επίσκεψη των «τριών µεγάλων» της τρόικας θα προηγηθεί της τακτικής επίσκεψης για τον έλεγχο, που επίσης τοποθετείται τον Μάιο και έχει στόχοτη σύνταξητης έκθεσης για τηνεκταµίευσητης δόσης του Ιουνίου. Σύµφωναµε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η συνάντηση κορυφήςδεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµη καιστο τραπέζι έχουνπέσει δύοηµεροµηνίες, η 5η και η 9η Μαΐου.


Η διάρκειά της θα είναι 48 ώρες – έναντι τωνπέντε ηµερώνπου διαρκεί η τακτική επίσκεψη των τεχνοκρατών της τρόικας – κατά τις οποίες θαεπιδιωχθεί να υπάρξει πολιτική συναίνεση των δύοµεγάλων κοµµάτωνγια τις αναγκαίες αλλαγές, στο πρότυπο της Πορτογαλίας.

Στόχος, να αναστραφεί το κλίµα έλλειψης εµπιστοσύνης που υπάρχει στις αγορές για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρµόσει τους όρους του Μνηµονίου, µε βάση το οποίο συνήψε τη δανειακή σύµβαση για τα 110 δισ. ευρώ.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωναν χθες άγνοια για τα σχέδια της τρόικας και έλεγαν ότι δεν έχουν λάβει σχετική ενηµέρωση από τις Βρυξέλλες ή το ∆ΝΤ.

Πληροφορίεςαπό τιςΒρυξέλλες έλεγαν ότιστο προαναφερόµενο πλαίσιο δεν αποκλείεται να υπάρξει σε πρώτη φάση κάποιας µορφής non paper από πλευράς των «τριών µεγάλων», το οποίο θα επανατοποθετεί τους όρους του οικονοµικού προγράµµατος υπό το φως των δεδοµένων πουέχουν προκύψει το τελευταίο έτος (συνεχήςυστέρηση στα έσοδα, µερική υπέρβαση δαπανών, καθυστερήσεις στιςδιαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, αναποτελεσµατικό κράτος κ.λπ.). Παράλληλα, όµως, θααφήνει ανοιχτές – εν είδει…καρότου –τρεις «υποσχέσεις», οι οποίες θα εκπληρωθούν µόλις η Ελλάδα αρχίσει να δείχνει έστω καιστοιχειώδη αποτελέσµατα. Η πρώτη είναι η επιµήκυνση του χρόνου για την αποπληρωµή των 110 δισ. ευρώ και η µείωση του επιτοκίου κατά µία ποσοστιαία µονάδα – µια υπόθεση που συνεχώς αναβάλλεται, κυρίως λόγω των προβληµάτων που αντιµετωπίζει η κ. Μέρκελ στο εσωτερικό του κυβερνητικού της συνασπισµού. Η δεύτερη είναι πως σε περίπτωση που παρά τις προσπάθειες η Ελλάδα δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές στις αρχές του 2012, η Ενωση – διά του προσωρινού Μηχανισµού Στήριξης (EFSF) – θα καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας.Και η τρίτη, που δεν αναµένεται να υπάρχει ρητά διατυπωµένη, είναι πως ητρόικα θα φροντίσει να υπάρξει επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής και για το υπόλοιπο δηµόσιο χρέος της Ελλάδας,µολονότιδεν έχειβρεθεί ακόµη ο κατάλληλος «διαµεσολαβητής».

Το τελευταίο αυτό «καρότο» µέχρι στιγµής έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση του κ. Τρισέ και της πλειοψηφίας των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΚΤ. Γι’ αυτό ο προσανατολισµός είναι, εάν και εφόσον χρειαστεί, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – διά της επιµήκυνσης– να ανατεθεί στον ίδιο τονκ. Τρισέ,ο οποίοςεξάλλου – όπως λέγεται χαρακτηριστικά – «γνωρίζειτη δουλειά αφού έχει διατελέσει επικεφαλής του λεγόµενου Κλαµπ του Παρισιού, που ρύθµισε την αναδιάρθρωση χρέους ουκ ολίγων χωρών».

Τα ΚΙΝΉΤΡΑ. Στις Βρυξέλλες οµολογούν πως πίσω από το όλο σχέδιο για «νέαπολιτική συµφωνία», δεν είναι τίποτε άλλο από τα υπαρκτά δεδοµένα:

n Οι κακέςεπιδόσεις τηςελληνικής οικονοµίας. Σήµερα, η Eurostat αναµένεται να ανακοινώσει και επισήµως τοαναθεωρηµένοέλλειµµα για το2010, το οποίο σύµφωνα µε πληροφορίες θα κινείται περί το 10,6%. Πρακτικά αυτό σηµαίνει πρόσθετα µέτρα της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ.Εάν συνυπολογισθεί και η «µαύρη τρύπα» του 2011, που κατά τις εκτιµήσεις τηςΚοµισιόν τον Ιούνιο– οπότε και πρέπει να ληφθεί η απόφαση γιατην εκταµίευση της5ης δόσης– θα ανέρχεται σε 5,5 δισ. περίπου, το οικονοµικό επιτελείο θα πρέπει να βρει πρόσθετα µέτρα για την εξοικονόµηση 8 δισ.

n Η κατάσταση αυτή έχει δηµιουργήσει στιςαγορές τηνεντύπωση ότι τα προγράµµατα βοήθειας δεν αποδίδουν, ότι οι χρεοκοπίες στην ευρωζώνη είναι αναπόφευκτες κλπ – µε αποτέλεσµα να κινδυνεύει πλέον αφενός η έγκριση του προγράµµατος της Πορτογαλίας, αφετέρου και η Ισπανία – µια οικονοµία που εάν χρειαστεί διάσωση θα φέρει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την Ενωση. n Στο παραπάνω σκηνικό έρχεται να προστεθεί η ραγδαία άνοδος του ευρωσκεπτικισµού στις χώρες της ευρωζώνης, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λήψη αποφάσεων για την αντιµετώπιση της κρίσης. Αυτή τη στιγµή στο επίκεντρο βρίσκεται η Φιλανδία – που δεν έχει ακόµη κυβέρνηση – και η Γερµανία, όπου οι δυσκολίες υποχρέωσαν την κ. Μέρκελ να αναβάλει για τοΦθινόπωρο τη λήψη της απόφασης στο κοινοβούλιο για τη σύσταση του Μόνιµου Μηχανισµού Σταθερότητας.

Ως εκ τούτου, η τρόικα θέλει πάση θυσία να βάλει σε τροχιά πειθαρχίας την Ελλάδα, ώστε ναπάψει να είναι πηγή αστάθειας για το σύνολο της ευρωζώνης.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: