Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά, ανέλαβε τη διακυβέρνηση μιας χώρας διχασμένης και συγχρόνως την ευθύνη της αποκατάστασης της ειρήνης και της ασφάλειας, έπειτα από τη σύλληψη του Λοράν Γκμπαγκμπό.
«Ο κ. Λοράν Γκμπαγκμπό συνελήφθη από τις δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού (FRCI) και τέθηκε στη διάθεση των κυβερνητικών αρχών. Μέχρι να ξεκινήσει η διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για τον Λοράν Γκμπαγκμπό και ορισμένους συνεργάτες του, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό», δήλωσε χθες βράδυ η κυβέρνηση της χώρας.



"Στις 11 Απριλίου, στη διάρκεια των επιχειρήσεων για την ασφάλεια της πόλης Αμπιτζάν, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού ήρθαν αντιμέτωπες με τις δυνάμεις των υποστηρικτών του Γκμπαγκμπό, οι οποίες αποτελούνται από μισθοφόρους από τη Λιβερία και την Αγκόλα και παραστρατιωτικούς. Μετά τις επιχειρήσεις αυτές ο Γκμπάγκμπο συνελήφθη και παραδόθηκε στις αρχές της χώρας. Εν αναμονή της δικαστικής έρευνας, ο Γκμπάγκμπο και ορισμένοι από τους συνεργάτες του βρίσκονται υπό περιορισμό", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζανό Αχουσού-Κουάντιο.

Ωστόσο, ο αρχηγός του Λαϊκού Μετώπου της Ακτής Ελεφαντοστού (FPI), ο Πασκάλ Αφί ν’ Γκουεσάν, μίλησε για «πραξικόπημα του γαλλικού στρατού», ενώ καταδίκασε μία επιχείρηση «που αποσκοπεί στη δια της βίας επιβολή του Αλ. Ουαταρά, η οποία δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ούτε ακολουθεί τη συνταγματική νομιμότητα».

"Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Λοράν Γκμπάγκμπο και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εθνική συμφιλίωση και την σταθερότητα της χώρας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πάντως, συνεχάρη τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα για την ανάληψη των καθηκόντων του "ως δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο" και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι ωμότητες που διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα, όποιοι και αν είναι οι υπεύθυνοι γι' αυτές.

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: