Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου απορρίπτουν τη «συνεχιζόμενη ανάμιξη» του Ιράν στα εσωτερικά τους σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ύστερα από την έντονη διαμαρτυρία της Τεχεράνης για την αποστολή στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία στο Μπαχρέιν. Η υπουργική σύνοδος "καταδικάζει εντονότατα την Ιρανική ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα του Μπαχρέιν, η οποία αποτελεί παραβίαση των διεθνών συνθηκών", ανέφερε το ανακοινωθέν.


Το σιιτικό Ιράν επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για την αποστολή στρατιωτικών μονάδων στο Μπαχρέιν, όπου πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις από τη σιιτική πλειοψηφία εναντίον της σουνιτικής μοναρχίας.

Οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου φοβούνται την επιρροή της Τεχεράνης καθώς και το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια από τις σιιτικές μειονότητες και εν μέσω σειράς ταραχών κι εξεγέρσεων σε όλη την περιφέρεια από τον Ιανουάριο, το Μπαχρέιν θεωρείται ως η σοβαρότερη απειλή.

Η σύνοδος καταδίκασε επίσης “τις αβάσιμες κατηγορίες στην ανεύθυνη δήλωση της ιρανικής βουλής όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία και τη θεωρεί εχθρική στάση και προκλητική ανάμιξη”. Το εν λόγω ανακοινωθέν της βουλής της Τεχεράνης ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία "παίζει με τη φωτιά" στέλνοντας στρατεύματα στο Μπαχρέιν. Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους στάλθηκαν βάσει της αμυντικής συμφωνίας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Στη σύνοδο καταδικάστηκε επίσης και "η κατάφωρη ιρανική ανάμιξη στο Κουβέιτ μέσω της τοποθέτησης πυρήνων κατασκόπων στην επικράτειά του". Την Πέμπτη το Κουβέιτ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να απελάσει τρεις Ιρανούς διπλωμάτες μετά από μια υπόθεση κατασκοπείας, που διέψευσε το Ιράν.

Δικαστήριο του Κουβέιτ καταδίκασε σε θάνατο τρεις άνδρες, δύο Ιρανούς κι έναν Κουβεϊτιανό, κρίνοντάς τους ένοχους στην κατηγορία ότι ήταν μέλη ενός "δικτύου κατασκόπων" του Ιράν.

ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: