Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ….ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΑΔΕΛΦΙΑ!!!

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα της «ταμπακέρας» του Εθνικού Σχεδιασμού μέχρι το 2015.Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με σαφές πλάνο και για το 2011, «κλείδωμα» των αποφάσεων για περικοπές σε κάθε υπουργείο (στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού) και κάλυψη της «μαύρης τρύπας» εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το έλλειμμα αποτελούν τους βασικούς άξονες του «πακέτου» που θα παρουσιάσει αύριο εκτός απροόπτου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός.
Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς παρουσία των κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη -θα συνεχίσει και σήμερα- προκειμένου να «κλειδώσει» τις περικοπές ανά υπουργείο αλλά και να ανάψει το πράσινο φως για το «περιτύλιγμα» με τα αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.Συναντήθηκε με τους κ. Λοβέρδο, Ρέππα, Χρυσοχοΐδη, Κουτρουμάνη και τις κ. Κατσέλη, Μπιρμπίλη, ενώ την αποχώρηση των υπουργών από το πρωθυπουργικό γραφείο ανέμεναν για να εισέλθουν στενοί συνεργάτες του. Εκεί παρέμεινε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος νωρίτερα, το πρωί, έδωσε το στίγμα των πρωτοβουλιών στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - στο ΚΤΕ Οικονομικών, όπου ειπώθηκαν αρκετά αλλά σε «άλλο κλίμα» από την προηγούμενη επεισοδιακή συνεδρίαση.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσίαση του «πακέτου αποφάσεων», τουλάχιστον με την περιγραφή των βασικών αξόνων, θα γίνει αύριο, αλλά η εξειδίκευση των «μέτρων» θα κατατεθεί υπό τη μορφή πολυνομοσχεδίου... αργότερα: γύρω στις 15 Μαΐου στη Βουλή και με στόχο μέχρι τις 24 Ιουνίου (Σύνοδος Κορυφής) να έχουν ψηφιστεί τα... πάντα! «Είναι γεγονός ότι αφήνουμε για μετά το Πάσχα την... εξειδίκευση για ευνόητους λόγους», ομολογεί κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας πάντως ότι ο «Χάρτης είναι έτοιμος». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται εντός του 2011 να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.ά., αλλά όχι τη ΔΕΗ. Η απόφαση παραπέμπει έτσι κι αλλιώς σε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, «μοιρασμένων» στον τριετή προϋπολογισμό, για τον οποίο οι υπουργοί κλείνουν και τα τελευταία κεφάλαια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε το πλάνο (και συμφωνήθηκε) που αφορά σε περικοπές (μείωση δαπανών και καλύτερη λειτουργία 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015), η Λούκα Κατσέλη υπολογίζει στη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης (1,4 δισ. μέχρι το 2015), στον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής (140 εκατ. από το ΕΚΑΣ, μείωση καταχρηστικών επιδομάτων π.χ. «μαϊμού» αναπηρικών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ) και στην αύξηση των εσόδων (συνολικά «μιλά» για 7 δισ.).

Ο Δημήτρης Ρέππας ίσως και αύριο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις που ενέκρινε ο πρωθυπουργός και αφορούν την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την επέκταση των συμβάσεων παραχωρήσεων και τη μείωση των διοδίων. Ωστόσο -λένε οι γνωρίζοντες- ο υπουργός Υποδομών δεν έκρυψε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τη δυσφορία του για τις λάθος αναγωγές που δίνει «χωρίς συνεννόηση» το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα έσοδα των ΔΕΚΟ. «Συγκρίνουν το φετινό δίμηνο με το περσινό τετράμηνο και τις κρατικές επιδοτήσεις», λέγεται ότι ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Ρέππας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σημαντικές περικοπές των δαπανών στα υπουργεία τους θα συζητήσουν σήμερα με τον Γ. Παπανδρέου και οι κ. Ραγκούσης, Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου. Αν και ο κ. Ραγκούσης επιμένει στο 1/5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών μιλά για 1 προς 7 - μάλιστα το ανακοίνωσε στους βουλευτές. Θεωρείται δε σίγουρο ότι οι «ανατροπές» στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι σημαντικές...

Διευκρινίσεις για τα μέτρα ζήτησαν βουλευτές

Η συγκέντρωση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι να συγκεντρωθούν μέχρι το 2015 περίπου 23 δισ. ευρώ. Το ανακοίνωσε χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι στοχεύει στη μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και στην αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς «εκρήξεις», ωστόσο οι συμμετέχοντες βουλευτές στον ΚΤΕ άσκησαν κριτική και ζήτησαν «διευκρινίσεις» για τα επόμενα βήματα.

«Οχι σε νέα μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων» ήταν η φράση που επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ προέβλεψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012. «Με... παράλυτη δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει ανάπτυξη», τόνισαν βουλευτές, όπως ο κ. Κουκουλόπουλος, στα διαδοχικά ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Διάχυτη αγωνία για το ενδεχόμενο νέων μέτρων από τους περισσότερους βουλευτές, τη στιγμή που η Ιπποκράτους «στέλνει στην πρώτη γραμμή» πριν από το Πάσχα υπουργούς σε έξι δήμους της Αθήνας. Σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα μιλήσουν μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα οι υπουργοί Λ. Κατσέλη (Καλλιθέα), Μ. Χρυσοχοΐδης (Αιγάλεω), Κ. Σκανδαλίδης (Μαρούσι) σήμερα, ο Α. Λοβέρδος αύριο στους Αγ. Αναργύρους, την Παρασκευή η Φ. Γεννηματά (Αγ. Δημήτριος) και ο Γ. Κουτρουμάνης τη Μεγάλη Δευτέρα (Ν. Ιωνία).

Φώφη Γιωτάκη

Το 2012 η πώληση μεριδίου του ΟΠΑΠ
Το σχέδιο για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ

Ψηλά στη λίστα του σχεδίου αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Για τον ΟΤΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία με την Deutsche Telekom, για να αγοράσει ο γερμανικός όμιλος επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Οσον αφορά τη ΔΕΗ, παρά τις εισηγήσεις, είτε για την πώληση μονάδων είτε για τη διάθεση ενός ποσοστού 11% ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους αν το επιτρέψει η χρηματιστηριακή συγκυρία, η απόφαση μετατίθεται για το 2012. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πώληση μεριδίου του ΟΠΑΠ πιθανότατα εντός του 2012.

Οπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μόνο αν ιδιωτικοποιηθούν οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις θα επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο, το οποίο και θα κατατεθεί στη Βουλή, για έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του 2013.

Με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, έσοδα άνω των 30 δισ. ευρώ αναμένονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που λόγω όμως των τεχνικών δυσκολιών (σύσταση γενικής γραμματείας, αποτίμηση περιουσίας, «καθαρισμός» ακινήτων) θα αρχίσει να αποδίδει μετά την παρέλευση αρκετών μηνών.

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ η συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, και μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προβλέπει την πώληση επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Η τιμή θα διαμορφωθεί με βάση τον μέσον όρο κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα πριν από την πώληση, συν ένα premium της τάξης του 15%. Εκτιμάται ότι από τη διάθεση του 10% θα προκύψουν έσοδα κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Για τη ΔΕΗ, αν διατεθεί νέο πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο -οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 11%-, τότε το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει από το 51% στο 40%. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα προχωρήσει η αξιοποίηση του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ενώ Αγροτική Τράπεζα και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης.

Κώστας Τσαχάκης

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: