Τρίτη, Απριλίου 12, 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Επίθεση με αληθινά πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, δέχτηκε σήμερα το χωριό Μπάιντα, κοντά στο Μπανιάς, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Εν των μεταξύ, για παρεμπόδιση της περίθαλψης των διαδηλωτών καταγγέλει τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Το χωριό Μπάιντα είναι στόχος τυφλών πυρών πολυβόλων από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης και ενόπλων", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας. "Τα πυρά εναντίον του Μπάιντα είναι πυκνά σαν βροχή. Υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας", δήλωσε ένας άλλος μάρτυρας. "Ο στόχος της επίθεσης είναι πιθανόν η σύλληψη του Άνας αλ-Σούχρι", ενός από τους επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Ο στρατός έχει περικυκλώσει από την Κυριακή το Μπανιάς, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων, ιδιαίτερα μπροστά από τζαμιά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις και να τραυματισθούν 17 άνθρωποι.

Εν των μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατηγόρησε σήμερα τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ότι εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να προσφέρει περίθαλψη σε διαδηλωτές που τραυματίστηκαν σε τουλάχιστον δύο συριακές πόλεις, στην Ντεράα στη νότια Συρία και στη Χαράσκα, κοντά στη Δαμασκό.

"Είναι απάνθρωπο και παράνομο να στερείται στους τραυματίες η πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, σωτήρια για τη ζωή τους. Ο αποκλεισμός πρόσβασης στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη των τραυματιών συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης να σέβεται και να προστατεύει τη ζωή των πολιτών", επισήμανε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. "Οι Σύροι ηγέτες μιλούν για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απαντούν στα νόμιμα αιτήματα του λαού τους ανοίγοντας πυρ", κατήγγειλε η Ουίτσον.

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρώτησε 20 μάρτυρες, εκ των οποίων γιατροί στη Ντεράα, στη Χαράστα και στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις την Παρασκευή. Σύμφωνα με το HRW, τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις στις τρεις πόλεις αυτές εκείνη την ημέρα.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης την Παρασκευή στις πόλεις Καμισλί, Ντερμπασίγια, Μπανιάς, Αμούντα, Χομς, Λαττάκεια, Ταρτούς και Αρμπίν αλλά η οργάνωση δηλώνει ότι δεν κατάθεσε να λάβει πληροφορίες για τους τραυματίες στις πόλεις αυτές.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.000 έχουν τραυματισθεί στη Συρία από τον περασμένο μήνα που άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη χώρα, δήλωσε σήμερα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Χάιταμ αλ-Μάλεχ.

Ο 80χρονος αλ-Μάλεχ ήταν πολιτικούς κρατούμενος ως την απελευθέρωσή του το Μάρτιο, όταν επωφελήθηκε από μια αμνηστία που χορήγησε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ σε όσους είχαν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας εγκλήματα και σε φυλακισμένους ηλικίας άνω των 70 ετών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αλ-Μάλεχ, οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν κατά τις ερχόμενες εβδομάδες.

''Σήμερα, Τρίτη, είναι η ημέρα πίστης στους μάρτυρες, τους τραυματίες και τους φυλακισμένους. Η υπόθεσή μας είναι ξεκάθαρη. Μια λαϊκή, ειρηνική επανάσταση που έχει στόχο να αποκτήσουμε ελευθερία", έγραψαν ακτιβιστές στη σελίδα «Συριακή Επανάσταση 2011» στο Facebook.
ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: