Σάββατο, Απριλίου 30, 2011

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ…ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ

Το πλέον σύνθετο παζλ με υψηλό δείκτη δυσκολίας, που προϋποθέτει για το μοντάρισμά του παρεμβάσεις ακριβείας, έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.Η μεταπασχαλινή περίοδος είναι για τον πρωθυπουργό σαφώς πιο «απαιτητική» από τον... Γολγοθά του περασμένου χρόνου, αφού στο ασφυκτικό πλαίσιο των δύο μηνών πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά θεμάτων και να έχει πείσει τους ισχυρούς εταίρους στην Ε.Ε. για κορυφαίες κινήσεις, αφήνοντας πίσω το κλίμα «διάλυσης» που επικρατεί στην κυβέρνηση.


Τα τρία «όχι» (σε εκλογές, ανασχηματισμό και αναδιάρθρωση) της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο, ήρθαν μετά από έντονο παρασκήνιο, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, και ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να εντάξει στο «κάδρο» πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των στόχων του.

Χωρίς επίσημο πρόγραμμα, όντας στο Καστρί επί τριήμερο (μετά το Πάσχα), προσπάθησε να δημιουργήσει ένα πλέγμα προϋποθέσεων για την «ασφαλή μετάβαση» στη Σύνοδο Κορυφής, δίνοντας εντολή στους στενούς του συνεργάτες και τους υπουργούς να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους για τον μεσοπροθεσμο σχεδιασμό και τις αποκρατικοποιήσεις. Το οικονομικό επιτελείο είχε ήδη πιάσει δουλειά, αρκετοί υπουργοί είχαν στείλει τα τελικά κείμενα, ενώ ορισμένοι πάλευαν αμφιταλαντευόμενοι με τα εναλλακτικά σενάρια.

Οδικός χάρτης
Εγκυρες πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει σαφή «Οδικό Χάρτη», όχι για την υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου» μόνο. Εχει αποφασίσει εντός του δεκαπενθημέρου (ξεκινώντας από αυτη την εβδομάδα) να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό μέχρι το 2015. Και μετά, οδεύοντας προς τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη και αφού έχει στα χέρια αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τους εταίρους, να παλέψει για τη βελτίωση των όρων που εξασφάλισε στη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι μέχρι την Τετάρτη το βράδυ είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ μίλησε αναλυτικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει παρασκηνιακά ανοίξει τη συζήτηση για την... επιμήκυνση των αποφάσεων της Ε.Ε. Για την ακρίβεια επιδιώκει -και αυτή η συζήτηση γίνεται παρασκηνιακά καταρχάς με τους ισχυρούς της Ευρώπης- την επιμήκυνση του συνολικού χρέους σε συμφωνία πάντα με τους εταίρους. Το «πακέτο» των προτάσεων θα τεθεί και κατά τη διάρκεια ενός νέου μαραθώνιου ταξιδιών ανά την Ευρώπη, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα (Οσλο, Παρίσι και άλλοι σταθμοί).

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, είναι άδικη η επίθεση που της ασκείται», είναι η δήλωση-κλειδί του κ. Βαν Ρομπάι, ενώ ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι «είναι ώρα αποφάσεων». Στενοί συνεργάτες του «θυμίζουν» ότι στη Σύνοδο του Μάρτη γύρισε και είπε στους εταίρους: τι θέλετε, θέλετε αναδιάρθρωση; Η απάντηση ήταν κατηγορηματική και αρνητική.

Το επιτελείο του εκτιμά ότι από τις 5 έως τις 15 Μάη θα κριθεί η πορεία της οικονομίας και της χώρας και αναμένουν ότι θα έχει συμφωνηθεί απο όλες τις πλευρές ο «Οδικός Χάρτης» με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Ολοι προβλέπουν ότι οι αντιδράσεις θα είναι άμεσες και σε διάφορα επίπεδα, καθώς αλλάζει το «σκηνικό» στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Από την άλλη πλευρά, στο Μαξίμου φιλοδοξούν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα πειστεί για τις κινήσεις και την... επικαιροποίηση του προεκλογικού συνθήματος «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Μετά τις ανακοινώσεις που θα κάνει τη Δευτέρα ο υπουργος Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έπονται εξαγγελίες για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των εσόδων και τις αποκρατικοποιήσεις. «Κάποιοι περίμεναν ότι στις 15 του Μάη, έναν χρόνο μετά το μνημόνιο, θα χρεοκοπούσαμε - έτσι ανεβαίνουν τα CD», λέει με νόημα συνεργάτης του πρωθυπουργού.

ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ
Πανστρατιά υπουργών εν όψει της νέας Συνόδου

Χθες το πρωί ο πρωθυπουργός προγραμμάτιζε σειρά ραντεβού με υπουργούς και συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του. Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο είναι διαρκώς σε «ανοιχτή γραμμή». Λέγεται ότι έχουν ήδη καταλήξει στο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων κι ότι για παράδειγμα «το 34% συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ ισχύει ως πρόταση».

Με άλλους υπουργούς, που λαμβάνουν αποφάσεις με κοινό παρονομαστή την ανάπτυξη, συζητά για την τροφοδότηση με ιδέες και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την κατανάλωση και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Με τους κ. Γερουλάνο και Κατσέλη θα συζητούσαν χθες εν τω μεταξύ για τη σύνδεση των εθελοντικών οργανώσεων με την κοινωνική εργασία. Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι μαζί με τα μέτρα και τις ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου να παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσεων, με έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο Τουρισμός εκτιμάται ότι θα «μεταφέρει» δυνατότητες ανάπτυξης και σε άλλους τομείς που έχουν υποστεί ρωγμές. Μέχρι τις αρχές του Ιούνη πιστεύουν ότι (εάν και εφόσον δεν προηγηθούν «διαρροές» στην κοινο­βου­λευτική ομάδα) θα έχει υλοποιηθεί το πρώτο και καθοριστικό μέρος του σχεδίου - «ικανό όμως για τη βελτίωση των όρων που εξασφαλίσαμε τον Μάρτη, στη νέα συνάντηση Κορυφής του Ιούνη», προβλέπει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: