Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

«ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ» ΛΥΜΑΤΩΝ Ο ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Στον ήδη «γκρίζο» ουρανό του Ασπροπύργου αιωρούνται σύννεφα αγωνίας μετά τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου σε υπόγεια νερά γεωτρήσεων. Και μόνο η λέξη «εξασθενές χρώμιο» ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά ειδικών και μη, καθώς οι μνήμες από τον Ασωπό είναι ακόμα νωπές. Η πολύ μεγάλη, μάλιστα, συγκέντρωση της τοξικής ουσίας -τρεις φορές πάνω από τα επίπεδα του Ασωπού- υποδεικνύει ότι η ρύπανση προϋπήρχε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες την αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής βρίσκονται επί ποδός, ενώ το ΥΠΕΚΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών γνωστοποίησε τη σύσταση «Ομάδας Διαχείρισης Περιβαλλοντικής Κρίσης Θριασίου Πεδίου», όπως και σειρά ενεργειών για την εξουδετέρωση των πηγών ρύπανσης.


Τον Σεπτέμβριο σε μια χημική ανάλυση «ρουτίνας», εντοπίστηκε ολικό χρώμιο και κατόπιν νέες μετρήσεις τον Νοέμβριο κατέδειξαν εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις άνω των επιτρεπτών ορίων στο περίφημο ρέμα «Μαύρη Ωρα». Ωστόσο, ο κώδωνας του κινδύνου κρούσθηκε τον Ιανουάριο με τον εντοπισμό, σε υπόγεια νερά πηγαδιού στη βιομηχανική ζώνη του Ασπροπύργου, εξασθενούς χρωμίου σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση: 450 μικρογραμμάρια ανά λίτρου νερού, όταν ως όριο θεωρούνται τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Η αναζήτηση του υπευθύνου παραμένει μια πολύπλοκη διαδικασία δεδομένου ότι στην περιοχή δραστηριοποιείται η «βαριά» βιομηχανία όλης της χώρας, ενώ οι παράνομες γεωτρήσεις που λειτουργούν ως «δίοδος» για την απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων είναι μια διαδεδομένη τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι θεσμοθετημένα όρια για το εξασθενές χρώμιο στη χώρα μας δεν υπάρχουν, τα εν λόγω όρια προσδιορίζονται βάσει σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Το ρέμα «Μαύρη Ωρα» ουσιαστικά «ξεπλένει» τα άπλυτα σχεδόν όλης της βιομηχανικής ζώνης, όπως και τα αποστραγγίσματα του ΧΥΤΑ, τον οποίο ενώνει με τον κόλπο της Ελευσίνας, διανύοντας δηλαδή μια πολύ μεγάλη απόσταση, στην οποία έχουν χωροτεθεί δεκάδες βιομηχανίες. Αντίστοιχη «σπαζοκεφαλιά» αποτελεί και ο εντοπισμός της βιομηχανίας που μόλυνε τα υπόγεια νερά του πηγαδιού. Η ΕΥΔΑΠ διέθεσε ειδικό μηχάνημα εφοδιασμένο με κάμερα, που εισήλθε στον αγωγό, προκειμένου να φωτογραφίσει τις συνδέσεις, χωρίς όμως να μπορέσει να εντοπίσει τον προβληματικό αγωγό που διοχετεύει τα απόβλητα με το εξασθενές χρώμιο. Συνεπώς, και ενώ αναμένονται νέα αποτελέσματα από το Χημείο του Κράτους, εκτιμάται ότι ο ρυπαίνων δεν είναι ένας, αλλά πολλοί. «Εχουμε κάνει πολλές δειγματοληψίες από υπόγεια νερά και από το έδαφος σε διαφορετικά σημεία», δήλωσε ανήσυχη στην «Κ» η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Σταυρούλα Δήμου. «Εκτός από το εξασθενές χρώμιο έχουν εντοπισθεί και άλλα βαρέα μέταλλα σε υψηλές συγκεντρώσεις», συμπλήρωσε.

Σε περιορισμένη κλίμακα

Το παρήγορο στην περίπτωση του Ασπροπύργου είναι ότι οι ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έχουν εντοπιστεί προς το παρόν σε μια περιορισμένη γεωγραφική κλίμακα. «Η υδροδότηση της πόλης γίνεται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ενώ οι γεωργικές καλλιέργειες στους οικισμούς Αγίου Ιωάννου, Κορυτσάς και Αγίας Μαρίνας βρίσκονται πολύ μακριά από το εν λόγω σημείο», σημειώνει ο δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νίκος Μελετίου, ο οποίος εξάρει την άμεση κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων. «Εδώ λειτουργούν δύο διυλιστήρια, δύο χαλυβουργίες, ένα τσιμεντάδικο, ένας ΧΥΤΑ, όπου τον τελευταίο χρόνο μόνον έχει εκδηλωθεί δύο φορές πυρκαγιά, ενώ η τακτική της καύσης καλωδίων και ελαστικών είναι πολύ συνηθισμένη», αναφέρει στην «Κ» ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ασπροπύργου, κ. Βαγγέλης Παπανικολάου, θέλοντας να σκιαγραφήσει το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της περιοχής. Ωστόσο, παρά την άνθηση Κινημάτων Πολιτών σε όλη τη Δυτική Αττική, στον Ασπρόπυργο δεν δραστηριοποιείται κάποιος αντίστοιχος σύλλογος. Η ερμηνεία είναι απλή... «Το ποσοστό ανεργίας στα μέρη μας είναι δυσθεώρητα υψηλό, ενώ όσοι δουλεύουν, απασχολούνται στις εν λόγω βιομηχανίες», επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου. Η ρύπανση, όμως, δεν έχει αφήσει αλώβητους τους κατοίκους. «Οι θάνατοι κατοίκων πενήντα και εξήντα ετών είναι συνηθισμένο φαινόμενο», ομολογεί ο κ. Παπανικολάου. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται ότι εξασθενές χρώμιο είχε εντοπισθεί και παλαιότερα. Απλώς, τότε η τοξικότητα της ουσίας δεν ήταν ευρύτερα γνωστή, η ταινία «Εριν Μπρόκοβιτς» δεν είχε ακόμα γυριστεί.

Της Ιωαννας Φωτιαδη

ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: