Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

ΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΔΕΚΟ, ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ «ΑΣΗΜΙΚΑ»

Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπήκαν δημόσιες επιχειρήσεις και αποκρατικοποιήσεις. Το τεχνικό κλιμάκιο που περιοδεύει από χθες στο υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους επικεφαλής που αναμένονταν να αφιχθούν σήμερα στην Αθήνα, διαπιστώνει έλλειμμα πολιτικής ως προς:

1 Την εξυγίανση των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που αντί να περιορίζουν τις δαπάνες τους τις αυξάνουν. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση του κλιμακίου περί πλαγίων αυξήσεων σε στελέχη ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως στον ΟΣΕ, αντί της δεύτερης μείωσης 10% των αποδοχών (μικτές άνω 1.800 ευρώ). Ενώ βρήκαν και αυξήσεις σε πρόσθετες αμοιβές, όπως επιδόματα, προαγωγές, υπερωρίες κ.λπ.



Την εκτροπή των ΔΕΚΟ συζήτησαν με τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργο Κυριακό υποδεικνύοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη δραστικών μειώσεων σε αποδοχές και την υλοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσής τους, με στόχο την απεξάρτησή τους από το Δημόσιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις των περισσότερων εξ αυτών.

2 Τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οι ρυθμοί υλοποίησης της δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς αναζήτηση 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, σύμφωνα με το κλιμάκιο της τρόικας, «είναι αργοί» και απαιτείται επιτάχυνση αν δεν θέλουν να πέσουν έξω. Ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων, Γιώργος Χριστοδουλάκης, τους ενημέρωσε για τους συμβούλους που έχουν οριστεί μέχρι σήμερα και το τι ακολουθεί από δω και πέρα.

Τη χθεσινή ημέρα το τεχνικό κλιμάκιο την πέρασε με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία σήμερα όμως βρίσκονται σε στάση εργασίας, καθώς αντιδρούν στην εκχώρηση της διαχείρισης διαθεσίμων, δηλαδή του ρευστού του κράτους, στον ΟΔΔΗΧ, με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Εξειδίκευση μέτρων

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια θα τεθούν υπόψη των επικεφαλής της τρόικας που ήρθαν σήμερα στην Αθήνα και οι οποίοι θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2014. Η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 18,5 δισ. ευρώ και τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ του 2015, ήτοι συνολικά 23,5 δισ. ευρώ, πλέον των συμπληρωματικών μέτρων του 2011 περίπου 4 δισ. ευρώ, θα αναλυθούν εκτενώς από την τρόικα, καθώς πρέπει να επικυρωθούν από την κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Το βάρος, σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια, πέφτει στη συρρίκνωση του Δημοσίου (συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, εφοριών, τελωνείων, αστυνομικών τμημάτων κ.λπ.), τον περιορισμό ή την ιδιωτικοποίηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και την αυστηροποίηση του κανόνα των προσλήψεων 1:5 (εξοικονόμηση άνω του 1 δισ. και μέχρι 4,5 δισ. ευρώ), την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με υιοθέτηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τη χορήγηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (δημοσιονομικό όφελος 3-5 δισ. ευρώ), την ανασυγκρότηση δημοσίων υπηρεσιών (όπως συνταγογράφηση), τον περιορισμό αμυντικών δαπανών.

Για το εύρος και τη σκληρότητα των μέτρων που ετοιμάζονται προϊδέασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο είπε χαρακτηριστικά πως «και τώρα δεν θα έλεγα ότι είμαστε στο τέλος, δεν θα έλεγα καν στη μέση» στέλνοντας και μήνυμα σταθερής πολιτικής: «Η κυβέρνηση στον δρόμο αυτό που έχει ξεκινήσει, θα συνεχίσει, με συνέπεια, με αποφασιστικότητα, προσπαθώντας να μειώσει όσο μπορεί τα όποια λάθη και αστοχίες γίνονται αναπόφευκτα σε τέτοιες μεγάλες προσπάθειες».

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: